Evenimente

Şedinţa solemnă a Plenului Curţii Constituţionale pentru validarea alegerii Preşedintelui României a avut loc în data de 28 noiembrie 2019.

În cadrul şedinţei solemne, hotărârea de validare a fost prezentată și înmânată domnului Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României.

   

* * *

Ziua de 8 decembrie a fost proclamată „Ziua Constituției României” prin art.1 din Legea nr.120/1995.

În data de 10 decembrie 2019, Curtea Constituţională a României, împreună cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, au organizat o şedinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Constituţiei României.

În cadrul evenimentului, doamna Lia Savonea – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Corina Alina Corbu – președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și domnul Valer Dorneanu – președintele Curții Constituționale a României au prezentat alocuţiuni prin care au evocat momentul istoric al adoptării Constituției din 1991, valoarea și importanța Actului fundamental, subliniind, totodată, semnificația vitală a respectării principiilor fundamentale pe care aceasta le consacră pentru funcționarea statului de drept și a democrației constituționale, precum și necesitatea dialogului și a colaborării loiale între autoritățile publice.

La manifestare au mai participat, alături de judecători, foști judecători și magistrați-asistenți ai Curții Constituționale, vicepreședinții, președinții de secții, judecători și magistrați-asistenți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, întâlnirea fiind un prilej excelent pentru consolidarea relațiilor de colegialitate și respect reciproc.