11 august 2021

În data de 11 august 2021, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ. dr. Valer Dorneanu, a primit vizita președintelui Curții Supreme a Republicii Cehia, domnul Petr Angyalossy. La întâlnire au mai participat domnul Aleš Pavel, director al cabinetului președintelui Curții Supreme a Republicii Cehe, și domnul Benke Károly, magistrat-asistent șef la Curtea Constituțională a României.

În cadrul întâlnirii, președintele Curții Constituționale a României a prezentat reglementările legale referitoare la rolul și atribuțiile instanței constituționale. În expunerea realizată, s-au făcut unele precizări concrete cu privire la condițiile în care hotărârile Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate în  recursul în interesul legii sau hotărârile prealabile ale acesteia pot forma obiect al controlului de constituționalitate pe calea excepției de neconstituționalitate.

Președintele Curții Supreme a Republicii Cehe a prezentat aspecte referitoare la plângerea de neconstituționalitate formulată împotriva hotărârilor judecătorești și a subliniat caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale asupra hotărârilor judecătorești pronunțate. De asemenea, distinsul oaspete a realizat o scurtă expunere cu privire la criteriile și procedura de numire a judecătorilor de la instanțele de drept comun și la reglementările naționale în domeniul deontologiei profesionale a acestora.