15 septembrie 2016

În cadrul misiunii de evaluare a Comisiei Europene, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, domnul Valer DORNEANU, preşedintele Curţii Constituţionale a României, a primit, în data de 15 septembrie 2016, vizita delegației europene, condusă de domnul Julien MOUSNIER şi compusă din doamna Jeanne DE JAEGHER, doamna Simona STAIKOVA-VAN BOMMEL, domnul Denis JARDEL, domnul Ross CRANSTON, domnul Nico TUIN, domnul Rafal KIERZYNKA, doamna Maria ARSENE, doamna Irina STEFURIUC și doamna Mari-Liis SÖÖT.

La întâlnire au participat, din partea Curţii Constituţionale, judecătorii Livia-Doina STANCIU, VARGA Atilla, Marian ENACHE, Mircea Ştefan MINEA, Daniel-Marius MORAR și Simona-Maya TEODOROIU, precum şi Marieta SAFTA, prim magistrat-asistent.

Cu ocazia acestei vizite, au avut loc discuții pe teme privind jurisprudența recentă a Curţii Constituţionale în materia reglementărilor referitoare la clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, în materie penală și a sistemului judiciar. De asemenea, au fost abordate subiecte privind procedura în fața Curții Constituționale și efectele deciziilor pe care le pronunță, respectarea și punerea în aplicare a acestora. Totodată, au fost discutate aspecte privind relațiile de colaborare a Curții Constituționale cu alte autorități și instituții publice, președintele prezentând evoluțiile recente ale acestora și dorința amplificării lor.