17 iulie 2024

Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, a participat miercuri, 17 iulie 2024, la evenimentul organizat la sediul Academiei de Științe Juridice cu ocazia semnării Acordului de colaborare științifică între Academia de Științe din Moldova, Academia de Științe Medicale din România și Academia de Științe Juridice din România.

Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, a apreciat inițiativa și obiectivele reuniunii și a susținut că acordul semnat reprezintă voința părților de a participa nemijlocit la proiecte de cercetare și acțiuni comune în domenii de interes inter- și trans-disciplinar, în perspectiva unor mutații semnificative în conceperea și elaborarea metodologiilor de lucru din domeniile cercetării științifice fundamentale și din cercetarea aplicativă din sfera dreptului și a medicinei, determinate de noile tehnologii ale inteligenței artificiale, care implică cunoașterea științifică a influenței acesteia asupra omului și valorilor sale, a înseși condiției umane într-o lume globalizată, precum și identificarea formelor de exprimare și răspundere juridică și a standardelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, aspecte tot mai sofisticate în viitorul apropiat.

În încheiere, președintele Curții a adresat felicitări președinților acestor instituții prestigioase pentru inițiativa și realizarea instrumentelor de lucru și de operaționalizare ale acestei cooperări, cu atât mai mult acum, în această perioadă, când Republica Moldova, se află în faza premergătoare și pregătitoare pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cu ocazia acestor manifestări, a fost organizată și o vizită la Curtea Constituțională a României, unde domnul președinte Marian Enache a susținut o prezentare a instituției.

La eveniment au participat: din partea Academiei de Științe din Moldova, – președintele, domnul acad. Ion ȚIGHINEANU și șeful Departamentului de management academic și cooperare internațională, domnul acad. Tudor BRANIȘTE, din partea Academiei de Științe Medicale din România – președintele, domnul prof. univ. dr. Mircea BEUREAN și secretarul general, domnul prof. univ. dr. Emanoil CEAUȘU, din partea Academiei de Științe Juridice din România – președintele, domnul prof. univ. dr. Bogdan CIUCĂ, președintele de onoare, domnul Ioan CHELARU și secretarul general, domnul prof. univ. dr. Ovidiu PREDESCU, precum și domnul prof. univ. dr. Gheorghe GHEORGHIU.

Din partea Curții Constituționale a României, au participat doamna judecător Laura-Iuliana SCÂNTEI, domnul BENKE Karoly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, director al Cancelariei președintelui.

Temele abordate au vizat promovarea deschiderii și o conlucrare a unor instituții responsabile și frățești în elaborarea metodologiilor de lucru din domeniile cercetării științifice din sfera dreptului și a medicinei.

Cu acest prilej, președintele Marian ENACHE a subliniat că intențiile exprimate ale reprezentanților Academiilor reunite au ca scop oferirea unei expertize de înaltă valoare, precum și promovarea cercetării științifice pentru îmbunătățirea unor activități finalizate în performanțele practice ale domeniilor circumscrise, ale instituțiilor de profil din domeniile dreptului și medicinei, care să vină în sprijinul specialiștilor și practicienilor din aceste entități.

Președintele Curții a arătat că o astfel de expertiză este cu atât mai necesară cu cât, spre exemplu, în domeniul medicinei există fenomenul malpraxis-ului, controversat atât la nivel conceptual, cât și al fundamentărilor răspunderilor pe care le implică la confluența cu noile tehnologii, iar în domeniul dreptului – raportul dintre valoarea universală a dreptății, dreptatea ca suverană a tuturor virtuților, în relația cu etica, în condițiile în care noul curent al trans-umanismului încearcă să fundamenteze conceptul artificial al unei etici a gândirii fără om, deconstrucția valorilor modernității și trecerea de la homo sapiens la homo deus.

De asemenea, domnul Marian Enache a precizat că,  în domeniul cercetării științifice fundamentale și aplicative, responsabilitatea acesteia consistă în oferirea instrumentelor și mijloacelor de coabitare a omului și a personalității sale morale cu noile ideologii seculare și trans-umane.