Președintele Curții Constituționale a României (CCR), domnul Marian ENACHE, a primit luni, 22 aprilie 2024, vizita de lucru a delegației Curții Constituționale a Regatului Thailanda.
Delegația thailandeză a fost condusă de dl. judecător Punya Udchachon și a fost formată din dl. Udom Sittiwirattham, judecător, dl. Noppadon Theppitak, judecător, dna. Romprang Suamprakham, consilier juridic – Secretar General adjunct, și dl. Chenwiwatt Thongpasonk, consilier, precum și dl. Krittidech Wongnorraset, adjunct al Șefului de misiune diplomatică al Ambasadei Regatului Thailandei la București.
Din partea Curții Constituționale a României, au fost prezenți dl. Cristian DELIORGA, dl. Gheorghe STAN, dna. Elena-Simina TĂNĂSESCU și dna. Laura-Iuliana SC NTEI – judecători, precum și dl. BENKE Károly, prim-magistrat-asistent, și dna. Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, directorul Cancelariei Președintelui.
Temele dezbătute în cadrul întâlnirii de lucru dintre reprezentații celor două instanțe de contencios constituțional au fost:
– Organizarea și funcționarea Curții Constituționale;
– Atribuțiile Curții Constituționale;
– Modalități de realizare a controlului constituțional;
– Decizii constituționale de referință.
În debutul întâlnirii, dl. președinte Marian ENACHE a prezentat succint istoria controlului de constituționalitate din România, accentuând importanța Constituției din 1923, al cărei model de control de tip american s-a aplicat până în 1947. De asemenea, s-a referit la actualul model european de control de constituționalitate consacrat de Constituția din 1991 și a evidențiat rolul Curții Constituționale de unică autoritate de jurisdicție constituțională, precum și poziția sa de independență în raport cu celelalte autorități publice. Totodată, a arătat procedura de desemnare și de numire a judecătorilor constituționali, garanțiile de independență a mandatelor acestora, precum și efectele erga omnes ale deciziilor Curții Constituționale. Președintele a menționat că au fost pronunțate de la înființarea Curții și până în prezent aproximativ 600 de decizii în control de constituționalitate a priori și aproximativ 22.500 în cel a posteriori, precum și 46 de decizii privind conflictele juridice de natură constituțională.
La rândul lor, șeful delegației și judecătorii din Thailanda au precizat că instanța constituțională din Regat are unele atribuții similare și s-au arătat interesați, printre altele, despre controlul de constituționalitate al tratatelor și acordurilor internaționale, rolul CCR în procedura de revizuire a Constituției și controlul constituționalității partidelor politice.
Ambele părți au apreciat schimbul de bune practici și de jurisprudență între cele două instanțe de contencios constituțional și necesitatea relansării și dezvoltării relațiilor dintre cele două Curți. La finalul întrevederii, judecătorii thailandezi au fost invitați să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.
În paralel cu întâlnirea oficială, aproximativ 50 de înalți oficiali ai instituțiilor din Regat au vizitat sala de Ședințe Publice „Alexandru Ioan Cuza” unde dna. Claudia-Margareta KRUPENSCHI, magistrat-asistent șef, dna. Andreea COSTIN și dl. Fabian NICULAE, magistrați-asistenți, au realizat o prezentare cu privire la rolul și funcțiile Curții Constituționale din România.