În perioada 22-23 ianuarie 2025, o delegație a Curții Constituționale compusă din domnii judecători Gheorghe STAN și VARGA Attila, domnul BENKE Károly, prim-magistrat-asistent și doamna Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, director al Cancelariei Președintelui, a participat la lucrările Conferinței Internaționale „Cicluri de viață în operarea curților constituționale: provocări și răspunsuri”, organizată cu prilejul celei de-a 35-a aniversări a înființării Curții Constituționale a Ungariei, care s-au desfășurat la Budapesta, Ungaria.
În deschiderea evenimentului au susținut alocuțiuni domnul Tamás Sulyok, Președintele Ungariei, domnul László Kövér, Președintele Adunării Naționale a Ungariei, precum și domnul Imre Juhász, Președintele Curții Constituționale a Ungariei. Totodată, domnul Gianni Buquicchio, președinte de onoare și reprezentant special al Comisiei de la Veneția și al Consiliului Europei, a fost invitat să susțină un discurs, în calitate de keynote speaker.
Conferința a fost structurată în trei sesiuni de lucru în care au fost abordate următoarele aspecte: înființarea curților constituționale, rolul curților constituționale în funcționarea sistemelor juridice, relația cu tradițiile locale, dezvoltarea rolului curților constituționale; efectele aderării la Uniunea Europeană cu privire la controlul de constituționalitate, rolul curților constituționale în spațiul european, provocări contemporane asupra protecției drepturilor fundamentale; provocări recente în cazuistica curților constituționale: impactul situațiilor excepționale sau de urgență asupra protecției drepturilor fundamentale.
În cadrul lucrărilor ultimei sesiuni, domnul judecător Gheorghe Stan a susținut expunerea cu tema „Curtea Constituțională, garant al echilibrului dintre drepturi fundamentale, libertăți și valori constituționale”, prilej cu care a subliniat faptul că, în prezent, situațiile excepționale sau de urgență trebuie înțelese într-un sens mai larg. „Societatea în ansamblu evoluează constant, iar instanțele constituționale trebuie să reacționeze în consecință. Unele dintre deciziile cu care se confruntă ar putea părea neobișnuite, însă instanțele constituționale trebuie să continue să protejeze cetățenii și drepturile și libertățile acestora împotriva oricăror abuzuri”, a arătat domnul judecător.
De altfel, așa cum s-a reținut și în jurisprudența altor state, noile provocări ale societății contemporane care implică noi tehnologii cu capacități de transformare trebuie abordate cu mare atenție de către instanțe în ceea ce privește aplicarea normelor juridice prestabilite. Aceasta presupune o conduită judiciară prudentă în evaluarea reglementărilor care privesc tehnologiile viitorului, pentru a preîntâmpina obstrucționarea dezvoltării acestora sau aplicarea unor astfel de norme care ar deveni neserioase din perspectiva evoluțiilor tehnologice viitoare. Instanțele trebuie să protejeze libertatea de exprimare a cetățenilor și să stabilească un echilibru corect între drepturile, libertățile, principiile și valorile constituționale concurente.