22 martie 2024

În data de 22 martie 2024, într-o atmosferă festivă, încărcată de emoții, a avut loc, în Sala „Alexandru Ioan Cuza” a Curții Constituționale, prima ediție a Concursului de procese simulate de drept constituțional organizat de Asociația Studenților Facultății de Drept – ASE București, cu sprijinul Facultății de Drept – ASE București și sub patronajul Curții Constituționale.

Acest proiect se înscrie în programul „Tinerii, prietenii Constituției” promovat de Curtea Constituțională începând cu anul 2023, în scopul deschiderii cooperării cu instituțiile de învățământ, al transmiterii și cunoașterii valorilor constituționale, al educației și formării conștiinței constituționale, al cunoașterii drepturilor și libertăților cetățenești, precum și a rolului și competențelor Curții Constituționale în societatea românească.

În cadrul acestui concurs, pe parcursul a trei runde, cele șase echipe înscrise în competiție, formate din studenți din anul I ai Facultății de Drept, au pus concluzii orale, în rolurile de avocați și de procurori, cu privire la o excepție de neconstituționalitate prestabilită.

Juriul concursului a fost format din dl Benke Károly, prim-magistrat-asistent al Curții Constituționale, dl. prof. univ. dr. Mihai Bădescu, dl asistent univ. dr. Valentin Minoiu, dna asistent univ. dr. Cristina Teodora Pop și dra Iulia Didu, în calitate de reprezentantă a studenților. La această acțiune a fost prezent și dl lector univ. dr. Dragoș Mihai Mănescu, prodecan al Facultății de Drept – ASE București.

Premiile acordate în urma deliberărilor, constând în cărți și reviste de drept constituțional, au fost următoarele: premiul I – echipei de studenți care au avut rolul de avocați, formată din Maria Teodora Mursă, Sofia Paiu, Bogdan Bodoros și Nicolae-Alexandru Nae; premiul II – echipei de studenți care au pus concluzii în calitate de procurori, formată din Ionelia Lovin, Valeria Timofti, Bogdan-Andrei Isbășescu și Theodor Alexandru Zaharia; premiul III – echipei de studenți care au avut rolul de procurori, formată din Tudor-Daniel Șraer, Andrei-Alberto Acsinte, Andrei Marcu și Marin Antonia Steinesz. Premiul pentru cel mai bun orator (speaker) a fost acordat studentului Radu-Christian Dulgheru.

Felicitări tuturor profesorilor! Felicitări studenților pentru participarea la acest concurs și mult succes în viitoarele lor cariere juridice!!