25 noiembrie 2016

În ziua de 25 noiembrie 2016,  Curtea Constituţională, în colaborare cu Senatul, Camera Deputaţilor şi Academia Română a organizat Adunarea solemnă dedicată aniversării a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1991 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991.

Evenimentul, ce s-a desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, s-a bucurat de prezenţa membrilor Adunării Constituante și ai Corpului de experți constituționali din Comisia de redactare a Constituției din 1991, a unor parlamentari actuali, judecători şi membri ai Curţii Constituţionale a României şi a Republicii Moldova, înalți reprezentanți ai executivului şi autorității judecătorești, ai mediului universitar și academic din România.

La începutul Adunării solemne, Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de binecuvântare.

În continuare au prezentat alocuțiuni domnul Florin IORDACHE, președintele Camerei Deputaților, domnul Dacian Julien CIOLOŞ, prim-ministru al Guvernului, domnul Ionel VLAD, preşedintele Academiei Române, domnul Ioan CHELARU, vicepreședintele Senatului, domnul Valer DORNEANU, președintele Curții Constituționale, domnul Alexandru TĂNASE, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova și domnul Marian ENACHE, vicepreședinte al Adunării Constituante pentru elaborarea Constituției din 1991. În cuvântul lor, aceştia au subliniat însemnătatea evenimentului, evocând rolul fundamental al celor două Constituţii pentru dezvoltarea şi consolidarea statului de drept în România.