Președintele Curții Constituționale a României (CCR), domnul Marian ENACHE, s-a întâlnit marți, 26 septembrie 2023, la sediul instituției, cu domnul profesor Peter L. LINDSETH, de la Facultatea de Drept a Universității Connecticut, Statele Unite al Americii.
De asemenea, la întrevedere au participat dl. prof.univ.dr. Bogdan IANCU, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, iar, din partea Curții, dl. BENKE Károly, prim-magistrat-asistent, dna. Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, și dna. Oana RĂICAN, consilier în cadrul Compartimentului relații externe, relații cu presa și protocol.
În debut, domnul Marian ENACHE a evidențiat faptul că întâlnirea are loc într-o zi cu o semnificație deosebită în istoria constituțională a Statelor Unite, întrucât la 26 septembrie 1789 au fost confirmați în funcție de Senatul SUA, la propunerea lui George Washington, primii 6 judecători, care au format prima componență a Curții Supreme, în perioada 1789-1795.
Președintele Curții a prezentat un scurt istoric al controlului de constituționalitate al legilor din România, care datează încă din anul 1912, când s-a adoptat pe cale pretoriană modelul american. A precizat că reglementarea normativă a controlului de constituționalitate a fost realizată prin Constituția din 1923, tot după model american, care a dăinuit până în anul 1947. Totodată, a continuat cu o succintă expunere a instituției române de jurisdicție constituțională, procedura de numire a judecătorilor, atribuțiile și efectele deciziilor Curții Constituționale, subliniind că se judecă în Plen toate sesizările, neexistând un complet de filtru al sesizărilor.
La rândul său, domnul profesor Peter L. LINDSETH a subliniat formația sa de specialist în drept administrativ și că, din această perspectivă, consideră că integrarea europeană este esențială pentru dezvoltarea statului. În calitate de cercetător, acesta a precizat că Uniunea Europeană are încă o puternică dimensiune administrativă din moment ce pentru asigurarea resurselor sale financiare este esențială conlucrarea cu statele membre. Dimensiunea constituțională poate fi atinsă de o structură precum cea a UE numai în măsura în care își poate asigura în mod autonom resursele financiare, prin propria sa voință, sens în care este necesară o decizie politică a statelor membre. A subliniat că legitimitatea UE încă se sprijină pe filonul constituțional al statelor membre.
Domnul Marian Enache a menționat rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în interpretarea dreptului european și mecanismul întrebărilor preliminare ca modalitate de dialog judiciar între instanța europeană și instanțele naționale din statele membre. De asemenea, a arătat că există o deschidere către un dialog al Curții Constituționale a României cu CJUE, precum și faptul că existența curților constituționale reprezintă o garanție a statului de drept a cărui esență se referă la apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
La finalul întrevederii, s-a concluzionat că orice decizie a unei curți constituționale este atât un act de jurisdicție, cât și un act de democrație în considerarea prerogativelor pe care aceasta le are.
Domnul profesor Peter L. LINDSETH a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.
***
În aceeași zi, domnul profesor Peter L. LINDSETH a ținut o prelegere magistraților-asistenți ai Curții Constituționale, intitulată „Beyond ’As If’ Constitutionalism: Revenue, Borrowing, and Spending in the New Regime of European Integration”.