Curtea Constituțională a României și Curtea Constituțională a Republicii Moldova au semnat, luni, 27 martie 2023, un Memorandum de cooperare privind schimbul reciproc de informații profesionale și de experiență în domeniul justiției constituționale.
Memorandumul a fost semnat de președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, și de președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, doamna Domnica MANOLE, în cadrul întâlnirii bilaterale organizate într-o zi cu o dublă semnificație istorică, respectiv celebrarea Centenarului Constituției României Întregite – 1923-2023 – și Ziua Unirii Basarabiei cu România.
La întâlnire au participat din partea Curții Constituționale a României, judecătorii – doamna Livia-Doina STANCIU, domnul VARGA Attila, doamna Elena-Simina TĂNĂSESCU, domnul Cristian DELIORGA, doamna Mihaela CIOCHINĂ, doamna Laura-Iuliana SCÂNTEI, domnul Dimitrie-Bogdan LICU, prim-magistratul-asistent, domnul BENKE Károly, și doamna Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, iar din partea Curții Constituționale a Republicii Moldova, judecătorii – doamna Liuba ȘOVA, domnul Nicolae ROȘCA, domnul Serghei ȚURCAN și domnul Vladimir ȚURCAN.
Ambele părți au subliniat cooperarea foarte strânsă dintre cele două instanțe de control constituțional și existența unui dialog permanent privind probleme de drept și schimbul de jurisprudență și de bune practici. Președinții celor două Curți au evocat conținutul special al relației de colaborare instituțională, întemeiată inclusiv pe rădăcini comune constituționale, concretizată în realizarea mai multor proiecte comune, precum editarea unor culegeri de articole și jurisprudență, volume de convorbiri juridice, precum și stagii de pregătire a magistraților – asistenți și a asistenților judiciari pentru cunoașterea jurisprudenței celor două Curți în privința controlului de constituționalitate.
Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, a arătat că relațiile dintre cele două instituții sunt frățești, de apropiere și că pe viitor se dorește realizarea unor acțiuni concrete pe teme comune de dezbatere. Totodată, a afirmat susținerea și sprijinul oferite Curții Constituționale a Republicii Moldova în parcursul european pe care îl urmează Republica Moldova.
La rândul său, doamna Domnica Manole a felicitat Curtea Constituțională a României pentru organizarea evenimentului de celebrare a Centenarului Constituției României Întregite. De asemenea, a subliniat că, având în vedere provocările pe care le vor avea în cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, își dorește să beneficieze de experiența Curții Constituționale a României în acest domeniu. O altă temă abordată de partea moldoveană a fost aplicarea dreptului european și raportul acestuia cu constituția națională, apreciind că expertiza Curții Constituționale a României ar fi un ajutor extrem de util.
Cu acest prilej, doamna Domnica Manole a lansat o invitație Curții Constituționale a României de a participa, la sfârșitul lunii iulie a.c., la Chișinău, la un eveniment de celebrare a 29 de ani de la adoptarea Constituției.
La finalul întrevederii, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, doamna Domnica Manole, a fost invitată să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.