3-4 decembrie 2024

În zilele de 3 și 4 decembrie 2024, un grup alcătuit din 8 magistrați-asistenți ai Curții Constituționale a României și 2 asistenți-judiciari ai Curții Constituționale a Republicii Moldova au efectuat o vizită de lucru la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În cadrul vizitei, marți, 3 decembrie 2024, magistrații au fost primiți de d-na Ana Neagoe, asistent în cadrul cabinetului d-nei judecător O. Spineanu-Matei, care a prezentat pe scurt elementele cauzei C-713/23 Wojewoda Mazowiecki, la care magistrații-asistenți au asistat ulterior în ședința publică și în cadrul căreia reprezentanții părților, ai unor state membre și ai Comisiei Europene, au susținut pledoarii și puncte de vedere legate de aspecte precum cetățenia Uniunii, dreptul la libera circulație și ședere pe teritoriul statelor membre, căsătoria între persoane de același sex sau drepturile conexe născute din raportul marital și recunoscute diferit în spațiul Uniunii Europene.

Prima parte a zilei de 4 decembrie 2024 a fost rezervată întâlnirilor de lucru cu domnul Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, doamna Octavia Spineanu Matei, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și cu domnul Ion Gâlea, judecător la Tribunalul Uniunii Europene, în care au fost discutate elementele de specificitate ale cauzei audiate anterior, mai ales prin raportare la cauza C-673/16, Coman și alții, soluționată de CJUE la solicitarea Curții Constituționale a României. În acest context, a fost subliniată importanța majoră a trimiterilor preliminare de către instanțele naționale, și în special de către curțile constituționale, ca expresie concretă a dialogului judiciar și a cooperării dintre acestea.

Reprezentanții celor două curți constituționale au avut în continuare întâlniri și discuții tematice cu dna. Cristina Prunaru, referendar în cadrul cabinetului d-nei. judecător Octavia Spineanu-Matei, cu d-na. Ioana Gheorghe-Bădescu, expert în cadrul Direcției de cercetare și documentare, cu dl. Cristian Gogoșanu, jurist lingvist în cadrul Unității de traduceri lb. română și cu dna Corina Socoliuc, administrator, Direcția de Comunicare a CJUE.

Expunerile au subliniat aspecte privind organizarea, funcționarea, procedurile și normele interne de lucru la nivelul CJUE, metodele documentării și cercetării, rolul avocatului-general și al expertului lingvist.