Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, a primit miercuri, 31 iulie 2024, vizita de lucru a delegației Comisiei de revizuire constituțională a Adunării Consultative a Poporului din Republica Indonezia.
Delegația Comisiei indoneziene a fost condusă de domnul Djarot Saiful Hidayat, în calitate de preşedinte, și compusă din domnul Agun Gunandjar Sudarsa, domnul Benny Kabur Harman, domnul Tifatul Sembiring, în calitate de membri, domnul Agip Munandar, şeful Secretariatului, și domnul Abdul Rafiq, şeful Departamentului Programe şi Cooperare.
Din partea Ambasadei Republicii Indonezia a participat E.S. domnul ambasador Meidyatama Suryodiningrat, domnul Rahmat Azhari, consilier pe probleme de politică externă și doi membri ai staffului, doamna Denys Rizkiana şi domnul Martin Soeprijadi Diauw.
La întâlnire, din partea instanței române de contencios constituțional, au participat doamna judecător Laura-Iuliana Scântei, domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, precum și doamna Cristina Titirișcă, magistrat-asistent, directorul Cancelariei președintelui.
Discuțiile au avut loc într-o atmosferă deschisă, în cadrul unui dialog interactiv, întrevederea fiind considerată o nouă oportunitate în dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-indoneziene. Având în vedere specificul activității comisiei parlamentare indoneziene, delegația s-a interesat cu privire la modalitatea de funcționare și competențele Curții Constituționale a României, precum și cu privire la efectele deciziilor pronunțate de aceasta.
În debutul discuțiilor, domnul președinte Marian Enache a prezentat explicații cu privire la rolul Curții de garant al supremației Constituției, procedura de numire a judecătorilor Curții, condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, durata mandatului, organizarea și competențele instanței de contencios constituțional și caracterul obligatoriu al deciziilor acesteia. În acest context, doamna judecător Laura-Iuliana Scântei a menționat unele exemple din jurisprudența CCR.
În ceea ce privește atribuțiile Curții, partea indoneziană s-a mai arătat interesată de atribuțiile CCR referitoare la procedura suspendării din funcție a Președintelui României, precum și de posibilitatea cetățenilor de a formula plângere de constituționalitate direct în fața Curții față de o decizie a unei instanțe judecătorești.
La finalul întrevederii, domnul președinte Marian Enache a subliniat că înființarea Curții Constituționale a României a fost un act democratic și că existența instanțelor de contencios constituțional este legată de rațiunea statului de drept, întrucât acestea au rolul de garant și apărător al drepturilor și libertăților individuale și de promovare a justiției constituționale. De altfel, deciziile unor astfel de curți au un dublu caracter – juridic și democratic: ele protejează nucleul statului de drept reprezentat de drepturile și libertățile omului, dar și mențin echilibrul puterilor statului, având rol de reechilibrare al acestora în situațiile de conflict de natură constituțională.
Președintele CCR a urat succes vizitei de documentare a oficialilor indonezieni și a precizat că redactarea unei Constituții reprezintă o mare responsabilitate, iar demersul de documentare al delegației este necesar pentru identificarea și compararea diferitelor sisteme și modele constituționale.
Partea indoneziană a apreciat expertiza și informațiile oferite, pe care le vor folosi la îmbunătățirea activității propriei curți constituționale, iar ambele părți și-au exprimat dorința dezvoltării unei colaborări mai strânse între instituțiile omoloage ale celor două state.
Oficialii indonezieni au fost invitați să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.