6 martie 2020

În ziua de vineri, 6 martie 2020, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu, a primit vizita E.S. Domnul Jorge Alejandro Tagle Canelo, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Chile în România.

La întrevedere a participat și doamna Claudia-Margareta Krupenschi, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent-șef.

În deschiderea dialogului, domnul ambasador a evocat importanța dovedită istoric a curților constituționale pentru respectarea valorilor fundamentale și prevalența ordinii de drept în orice stat democratic. În continuare, a relatat experiența Republicii Chile cu privire la reforma constituțională, în condițiile în care un astfel de proces de revizuire a Constituției este în curs de desfășurare în prezent. În acest context, a adresat rugămintea de a afla date concrete despre procesul de reformă constituțională derulat, de-a lungul timpului, în țara noastră.

Președintele Curții Constituționale a reamintit originile latine ce leagă cele două popoare – român și chilian – și a remarcat faptul că, în ciuda dezbaterilor comune și uneori aprinse pe care le implică, în general, justiția constituțională din orice țară, este de netăgăduit rolul esențial al acesteia de gardian al Constituției. În continuare, domnul președinte a prezentat, sintetic, istoricul constituțiilor României și, în special, cel al elaborării Constituției din anul 1991, precum și al procesului de revizuire constituțională din anul 2003, oferind oaspetelui străin toate lămuririle solicitate, inclusiv cu privire la organizarea și atribuțiile Curții Constituționale.

Domnul ambasador și-a exprimat sincera apreciere pentru dialogul extrem de util purtat, cele două părți reafirmând, în finalul întrevederii, interesul reciproc pentru menținerea în continuare a relațiilor profesionale de colaborare.