8 decembrie 2014

În data de 8 decembrie 2014, Preşedintele Curţii Constituţionale a României a primit vizita unei delegaţii a Curţii Constituţionale a Republicii Coreea, condusă de domnul KIM Yong-Hun, Secretar General, şi formată din domnii KIM Joo-Pil, cercetător, şi KIM Jin-Ho, Director adjunct. Delegaţia  a fost însoţită de E.S. domnul PARK Hyo-Sung, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Coreea la Bucureşti şi de domnul KWON Soon-Hyun, Secretar I.

Din partea Curţii Constituţionale a României, au participat la discuţii şi domnul judecător Petre LĂZĂROIU, doamna Mihaela Senia COSTINESCU, magistrat-asistent şef, Director al Cabinetului Preşedintelui şi doamna Oana RĂICAN, consilier în cadrul Compartimentului Relaţii Externe, Relaţii cu Presa şi Protocol.

Această vizită a avut loc în contextul relaţiilor bilaterale impulsionate de participarea unei delegaţii a Curţii Constituţionale a României la cel de-al III-lea Congres al Conferinţei Mondiale a Justiţiei Constituţionale, desfăşurat la Seul, în septembrie 2014.

Discuţiile au vizat, pe de o parte, stabilirea unor concluzii privind modul de organizare şi desfăşurare al celui de-al III-lea Congres al Conferinţei Mondiale a Justiţiei Constituţionale, şi, pe de altă parte, prezentarea organizării Curţii Constituţionale a României, cu accent pe anumite atribuţii specifice precum controlul de constituţionalitate a legilor înainte de promulgarea lor.

De asemenea, a fost prezentată experienţa Curţii Constituţionale a Republicii Coreea în urma introducerii plângerii directe şi influenţa acestei căi de atac asupra numărului de cauze pe rolul acestei instanţe constituţionale, precum şi situaţia altor state care au introdus deja acest sistem. Au fost punctate şi eforturile depuse de ambele curţi constituţionale în vederea facilitării accesului opiniei publice la activităţile celor două instituţii, prin implementarea sistemelor informatice de urmărire a stadiului dosarelor şi vizionarea în direct a şedinţelor publice.

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocolal Curţii Constituţionale