9 februarie 2023

În data de 9 februarie 2023, președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, a primit vizita E.S. domnul José Antonio Hernández PÉREZ-SOLÓRZANO, ambasadorul Regatului Spaniei la București.

La întrevedere au mai participat domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina Titirișcă, magistrat-asistent, și doamna Mădălina Verman, consilier în cadrul Compartimentului relații externe, relații cu presa și protocol, din partea autorității române de jurisdicție constituțională, precum și doamna Ioana Brumar, ofițer protocol în cadrul Ambasadei Regatului Spaniei la București.

În deschiderea întrevederii, președintele Curții Constituționale a adresat felicitări domnului ambasador pentru preluarea funcției și a subliniat afinitățile istorice, culturale și lingvistice existente între cele două popoare – român și spaniol. În cadrul unui schimb de idei privind cooperarea dintre cele două state pe multiple planuri (economic, cultural și social), Președintele Curții a remarcat faptul că, în câteva universități din Spania s-au deschis centre de studiu a limbii culturii poporului român, iar în România se promovează limba și elemente de civilizație spaniolă la nivel liceal și universitar.

Ambele părți și-au exprimat satisfacția cu privire la reușita integrării comunității românești în mediul social, cultural și profesional al Spaniei.

La rândul său, domnul ambasador și-a exprimat dorința unei colaborări mai strânse între cele două state și a unui schimb de experiență a instanțelor constituționale din Romania și Spania, având în vedere structura similară a acestora. De asemenea, a precizat că, în semn de gratitudine față de comunitatea românească, dar și pentru a marca împlinirea a 10 ani de la încheierea Parteneriatul Strategic dintre cele două state, se lucrează la un acord privind dubla cetăţenie cu Spania.

Președintele Curții Constituționale a României a evocat faptul că, în procesul de elaborare a Constituției României din 1991, delegația Adunării Constituante, pe care a condus-o, a efectuat un stagiu de documentare în Spania în probleme de drept constituțional, în scopul valorificării unor concepte și instituții din Constituția spaniolă. Un exemplu ilustrativ în acest sens îl constituie introducerea în Constituția României din 1991 a Instituției Avocatului Poporului (Defensor del Pueblo).

Având în vedere că încă de la momentul elaborării Constituției din 1991 a existat un schimb fructuos de idei și expertiză între specialiștii români și judecătorii Tribunalului Constituțional din Spania, domnul Președinte Enache a propus revitalizarea relațiilor dintre cele două autorități de justiție constituțională. În acest sens, domnul președinte a învederat că va propune Plenului să se adreseze o invitație pentru realizarea unei întâlniri bilaterale cu judecătorii Tribunalului Constituțional din Spania, în prima parte a anului 2024.

La finalul întrevederii, ambasadorul Regatului Spaniei a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.