9 septembrie 2020

În data de 9 septembrie 2020, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu, a purtat, în cadrul dialogului judiciar bilateral, o discuție în regim de video-conferință cu președintele Curții Supreme a Canadei, domnul Richard Wagner.

Dialogul marchează deschiderea relațiilor bilaterale dintre Curtea Constituțională a României și Curtea Supremă a Canadei și a debutat cu o prezentare reciprocă a competențelor, cu scurte incursiuni în jurisprudența recentă relevantă, constituind un excelent prilej pentru trecerea în revistă a stadiului îndeplinirii obiectivelor comune la nivel bilateral și multilateral, ca expresie a unei bune colaborări, inclusiv prin prisma  perspectivelor pe care le oferă exercitarea de către Curtea Supremă a Canadei a Președinției Asociației Curților Constituționale Francofone.

În acest registru, întrucât prezentele restricții sanitare globale împiedică organizarea Reuniunii Biroului A.C.C.F. la București în luna octombrie a acestui an, domnul președinte Valer Dorneanu a reiterat disponibilitatea Curții Constituționale a României de a o găzdui, în anul 2021, ca obiectiv prioritar al agendei noastre externe.

Ambele părți și-au exprimat speranța unei evoluții pozitive a acestei crize sanitare, sens în care președintele Curții Constituționale a României a adresat președintelui Curții Supreme a Canadei invitația de a continua și prezerva un dialog bilateral activ, anul viitor, la București.