ȘEDINȚE DE JUDECATĂ

Mai 2019
DuLuMaMiJoVISa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728293031 

Anul 2011

 IANUARIE

 • Participarea doamnei prof.univ.dr. Iulia Antoanella MOTOC şi a domnului prof.univ.dr. Tudorel TOADER, judecători ai Curţii Constituţionale a României, la lucrările celui de-al doilea Congres al Conferinţei mondiale asupra justiţiei constituţionale, organizat de Curtea Supremă Federală a Braziliei şi Comisia de la Veneţia, la Rio de Janeiro, în perioada 16 - 18 ianuarie 2011.

 • Participarea domnului Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii Constituţionale a României şi a doamnei Ruxandra SĂBĂREANU, secretar general, la lucrările seminarului internaţional, la festivitatea de deschidere a anului judiciar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi la celelalte acţiuni organizate cu acest prilej, la Strasbourg, în data de 28 ianuarie 2011.


MARTIE

 • Vizita oficială a delegaţiei Curţii Constituţionale a României, formată din domnul Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii, domnii judecători Mircea-Ştefan MINEA, Valentin-Zoltán PUSKÁS, Petre LĂZĂROIU şi doamna Ruxandra SĂBĂREANU, secretar general, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxemburg, în perioada 14-15 martie 2011.

 • Vizita de lucru a unui grup de magistraţi-asistenţi ai Curţii Constituţionale a României, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la Strasbourg, în perioada 29-30 martie 2011.


APRILIE

 • Primirea vizitei oficiale a delegaţiei Curţii Constituţionale a Republicii Albania, condusă de domnul Bashkim DEDJA, preşedinte, în perioada 4-7 aprilie 2011.

albania albania albania

                                        albania albania
      


 • Primirea vizitei oficiale a delegaţiei Curţii Constituţionale a Republicii Ungaria, condusă de domnul Péter PACZOLAY, preşedinte, în perioada 13-14 aprilie 2011.

ungaria ungaria ungaria

                                      ungaria ungaria


 • La data de 15 aprilie 2011 a fost încheiat Protocolul de colaborare între Curtea Constituţională a României, reprezentată de Preşedintele Curţii, domnul Augustin ZEGREAN şi Ministerul Afacerilor Externe, reprezentat de doamna Carmen CIUTĂ, Co-agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Obiectul acestui Protocol îl constituie stabilirea unui cadru instituţional de cooperare şi colaborare în vederea sprijinirii reciproce în sfera de activitate a celor două instituţii.


MAI

 • În zilele de 23, 24 şi 25 mai 2011, Curtea Constituţională a României a fost gazda celui de-al XV-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, organism din care fac parte 40 de instanţe de contencios constituţional şi a cărui preşedinţie a fost deţinută de Curtea Constituţională a României în perioada 2008 - 2011.


La lucrările Congresului, având ca temă: „Justiţia constituţională. Funcţii şi raporturile cu celelalte autorităţi publice”, au participat delegaţiile tuturor curţilor constituţionale europene, precum şi reprezentanţii altor curţi constituţionale şi organisme similare, în calitate de observator, între care Comisia pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Asia, Asociaţia Curţilor Constituţionale care utilizează Limba Franceză (ACCPUF), Conferinţa Ibero-Americană asupra Justiţiei Constituţionale, Conferinţa Curţilor Constituţionale care utilizează Limba Portugheză, Uniunea Curţilor şi Consiliilor Constituţionale Arabe, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti.

                             XVCongres XVCongres

                             XVCongres XVCongres


IUNIE

 • Participarea domnului judecător Tudorel TOADER şi a doamnei secretar general, Ruxandra SĂBĂREANU, în calitate de agenţi de legătură ai Curţii Constituţionale a României în cadrul Comisiei de la Veneţia, la lucrările Consiliului mixt pentru justiţie constituţională, organizate de Comisia de la Veneţia, la Ankara, în perioada 30 iunie - 1 iulie 2011.

 • Participarea domnului Fabian NICULAE, magistrat-asistent, la cursurile Universităţii de vară de la Veneţia, organizate de Centrul European Interuniversitar pentru Drepturile Omului şi Democratizare, în perioada 30 iunie - 9 iulie 2011. Cursurile au avut ca temă generală Drepturile omului ca responsabilitatea noastră şi au fost urmate de o sesiune specializată intitulată Economie, dezvoltare şi drepturile omului.


IULIE

 • Participarea domnului judecător Mircea Ştefan MINEA la lucrările celui de-al XIII-lea Congres internaţional pe probleme de drept european şi drept constituţional comparat, organizat de Universitatea din Regensburg şi Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, în zilele de 1-2 iulie 2011. Temele manifestării au fost: „Dezvoltarea drepturilor fundamentale şi statul de drept în jurisprudenţa recentă a Curţilor Constituţionale - Evoluţii recente sub influenţa CEDO şi a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene” şi „Suveranitatea naţională limitată de integrarea supranaţională - Perspectiva juridică din partea statelor membre şi ţărilor terţe”.

Intervenţia domnului judecător, prof. univ. dr. Mircea Ştefan MINEA

- versiunea în limba română        

- versiunea în limba franceză


 • Participarea doamnei judecător Iulia Antoanella MOTOC, la lucrările Conferinţei internaţionale cu tema „Tendinţe clasice şi moderne în controlul constituţional”, organizată de Curtea Constituţională a Bulgariei, cu prilejul celei de-a 20-a aniversare, la Sofia, în perioada 29-30 iulie 2011.

 Intervenţia doamnei judecător, prof. univ. dr. Iulia Antoanella MOTOC

- versiunea în limba română

- versiunea în limba engleză

 

OCTOMBRIE

 • Participarea doamnei Andreea COSTIN, magistrat-asistent, la Seminarul „Legislaţia Uniunii Europene privind egalitatea între femei şi bărbaţi în practică”, organizat de Academia de Drept European din Trier, Germania, în perioada 17-18 octombrie 2011.

 • Participarea domnului BENKE Károly, magistrat-asistent şef, la vizita de studii organizată de Institutul Naţional al Magistraturii în colaborare cu Fundaţia IRZ- Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, în Renania de Nord-Westfalia, Germania, în perioada 10-15 octombrie 2011. În cadrul acestei vizite de lucru au fost abordate următoarele teme: formarea juriştilor, cariera judecătorilor şi procurorilor, procedura de selecţie şi angajare, profilul candidaţilor, criteriile deciziei de selectare, jurisprudenţa Tribunalului Constituţional federal, sistemul de promovare, programului de formare continuă şi e-learning, precum şi controlul judiciar al deciziilor privind rezultatele examenelor.

 • Participarea domnului Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii Constituţionale a României şi a doamnei Ruxandra SĂBĂREANU, secretar general, la lucrările Conferinţei internaţionale cu tema „Controlul de constituţionalitate: doctrină şi practică”, organizate la Moscova şi Sankt Petersburg, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, în perioada 27 - 29 octombrie 2011.

Intervenţia preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin ZEGREAN

- versiunea în limba română         

- versiunea în limba franceză      

- versiunea în limba engleză

Controlul de constitutionalitate Controlul de constitutionalitate Controlul de constitutionalitate

         

NOIEMBRIE

 • Participarea domnului judecător Tudorel TOADER, în calitate de corespondent naţional al Curţii Constituţionale a României pe lângă Asociaţia Curţilor Constituţionale care utilizează parţial limba Franceză (A.C.C.P.U.F), la lucrările celei de-a 6-a Conferinţe a Şefilor de Instituţii A.C.C.P.U.F, cu tema „Statutul judecătorului constituţional”, organizate în colaborare cu Curtea Constituţională din Niger, la Niamey, în zilele de 3 şi 4 noiembrie 2011.

 Intervenţia domnului judecător, prof. univ. dr. Tudorel TOADER

- versiunea în limba franceză


 • La invitaţia Curţii Constituţionale a României, în perioada 15-20 noiembrie 2011, a avut loc vizita oficială a delegaţiei Curţii Constituţionale Supreme a Republicii Arabe Egipt. Plenul Curţii Constituţionale a avut o întâlniri de lucru cu membrii delegaţiei egiptene, în cadrul cărora au fost discutate probleme referitoare la competenţele celor două instituţii. Principalele teme abordate au vizat controlul de constituţionalitate al actelor normative, procedurile de elaborare sau de revizuire a Constituţiei şi atribuţiile instanţelor de contencios constituţional în respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui Republicii, precum şi teme mai generale cum ar fi rolul Curţilor Constituţionale în consolidarea statului de drept şi în procesul de democratizare a instituţiilor statului.

                          Egipt Egipt Egipt

                          Egipt Egipt


 • Vizita oficială a delegaţiei Curţii Constituţionale a României condusă de domnul Augustin ZEGREAN, preşedintele Curţii, şi compusă din domnii judecători Petre LĂZĂROIU şi Mircea Ştefan MINEA, la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, în perioada 21-24 noiembrie 2011. Pe parcursul vizitei, delegaţia română a avut întâlniri de lucru cu judecătorii instanţei constituţionale a Republicii Moldova, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor publice din ţara gazdă: domnul Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului, domnul Vladimir Filat, prim-ministru, domnul Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, domnul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi domnul Valeriu Zubco, procurorul general al Republicii Moldova. Principalele teme abordate au vizat identificarea soluţiilor constituţionale privind procedura pentru alegerea Preşedintelui Republicii şi atribuţiile instanţei de contencios constituţional în respectarea acestora, precum şi teme mai generale cum ar fi rolul Curţilor Constituţionale în consolidarea statului de drept şi în procesul de democratizare a instituţiilor statului.

Cu prilejul acestei întâlniri, cele două părţi şi-au exprimat intenţiile ferme cu privire la consolidarea colaborării instituţionale, în acest sens urmând a fi organizate întâlniri periodice între magistraţii-asistenţi ai Curţii Constituţionale a României şi consilieri din cadrul Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.   

Interviul acordat de preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Augustin ZEGREAN, cotidianului naţional independent „Timpul”


 • Participarea doamnei Ramona Daniela MARIŢIU, magistrat-asistent, la lucrările Seminarului privind jurisprudenţa recentă a curţilor constituţionale în materia securităţii sociale, organizat de Consiliul Europei, seminar desfăşurat la Strasbourg, în perioada 29-30 noiembrie 2011.

 • Vizita de lucru efectuată de un grup de magistraţi-asistenţi, la Luxembourg, la sediul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie 2011. Delegaţia Curţii Constituţionale a avut întâlniri cu doamna Camelia TOADER - judecător român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi cu domnul Andrei POPESCU - judecător român la Tribunalul Uniunii Europene, precum şi cu angajaţi români ai Curţii şi ai Tribunalului, ce conduc diferite departamente sau secţii româneşti. Delegaţia română a asistat şi la audierile din şedinţa publică în cauza Kastrati şi alţii împotriva Suediei, judecată de un complet format din 5 judecători ai C.J.U.E.


DECEMBRIE

 • Participarea doamnei judecător Iulia Antoanella MOTOC şi a domnului judecător Mircea Ştefan MINEA la lucrările celei de-a 3-a Conferinţe constituţionale internaţională cu tema „Dialogul în contextul curţilor constituţionale şi al doctrinei”, organizată de Tribunalul Constituţional al Principatului Andorra, în zilele de 1 şi 2 decembrie 2011.

Intervenţia doamnei judecător, prof. univ. dr. Iulia Antoanella MOTOC

- versiunea în limba română       

- versiunea în limba franceză

Intervenţia domnului judecător, prof. univ. dr. Mircea Ştefan MINEA

- versiunea în limba română         

- versiunea în limba franceză


 • Participarea preşedintelui Curţii Constituţionale a României, domnul Augustin ZEGREAN, la lucrările celei de-a 89-a sesiuni plenare a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), ce s-au desfăşurat în zilele de 16 şi 17 decembrie 2011, la Veneţia.

Intervenţia preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin ZEGREAN

- versiunea în limba română

- versiunea în limba engleză