ȘEDINȚE DE JUDECATĂ

Mai 2019
DuLuMaMiJoVISa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728293031 

Anul 2012

IANUARIE

 • La invitatia Curtii Constitutionale a României, în ziua de 12 ianuarie 2012, a avut loc întrevederea membrilor si magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale a României cu domnul J.H.H. Weiler, profesor universitar în cadrul Universitatii New York, Facultatea de Drept.

Discutiile purtate cu oaspetele american, care are o înalta pregatire si experienta în domeniul dreptului (curriculum vitae ) s-au axat pe particularitati privind competentele si vulnerabilitatile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si pe aspecte din jurisprudenta Curtii Constitutionale a României.


 • Participarea domnului Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale a României si a doamnei Oana Raican, consilier în cadrul Compartimentului relatii externe si presa, la lucrarile seminarului international si la sesiunea solemna organizate cu ocazia deschiderii anului judiciar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la Strasbourg, în data de 27 ianuarie 2012.

                               Strasbourg Strasbourg      

 

MARTIE

 • Participarea domnului PUSKÁS Valentin Zoltán, judecator al Curtii Constitutionale, la Conferinta Internationala organizata de Fundatia „Konrad Adenauer” din Ungaria, în zilele de 1-2 martie 2012.

Interventia domnului judecator PUSKÁS Valentin Zoltán

 - versiunea în limba româna
 - versiunea în limba franceza
 - versiunea în limba engleza


 • Participarea domnului prof. univ.dr. Mircea Stefan MINEA, judecator al Curtii Constitutionale, la lucrarile celui de-al XIV-lea Congres International pe probleme de drept european si drept international comparat, organizat de Universitatea din Regensburg si Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala, în zilele de 23-24 martie 2012.

Interventia domnului judecator, prof. univ.dr. Mircea Stefan MINEA
 - versiunea în limba româna
 - versiunea în limba franceza


 • Primirea vizitei oficiale a unei delegatii a Curtii Europene a Drepturilor Omului, compusa din domnul Josep CASADEVALL, vicepresedintele Curtii, si domnul Santiago QUESADA, grefierul-sef al Sectiei a III-a, în ziua de 23 martie 2012. La întâlnirea oficiala a participat si doamna Irina CAMBREA, Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului. În cadrul întâlnirii dintre Plenul Curtii Constitutionale si membrii delegatiei s-au purtat discutii referitoare la rolul jurisdictiei constitutionale în apararea drepturilor fundamentale si importanta pe care Curtea Constitutionala a României o acorda Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a interpretarii sale de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De asemenea, s-au analizat ultimele decizii ale C.E.D.O privind România si, în acest context problematica restituirii proprietatilor nationalizate, în legatura cu executarea hotarârii pilot pronuntate în cauza Maria Atanasiu si altii vs. România, si au fost discutate posibile solutii pentru evitarea viitoarelor condamnari ale statului român.

CEDO CEDO CEDO


 • Participarea doamnei prof.univ.dr. Aspazia Cojocaru si a domnului prof.univ.dr. Mircea Stefan Minea, judecatori ai Curtii Constitutionale, precum si a doamnei dr. Marieta Safta, prim magistrat-asistent, la sesiunea anuala de comunicari stiintifice a Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane cu tema, „Stiinta si Codificare în România”, în ziua de 30 martie 2012.

 - Interventia doamnei judecator, prof.univ.dr. Aspazia Cojocaru
 - Interventia domnului judecator, prof.univ.dr. Mircea Stefan Minea 
 - Interventia doamnei prim magistrat-asistent, dr. Marieta Safta


 • În data de 30 martie 2012, Curtea Constitutionala a organizat la Brasov, în colaborare cu Curtea de Apel Brasov si Universitatea Transilvania Brasov - Facultatea de Drept, Simpozionul extraordinar cu tema „Repere actuale din jurisprudenta Curtii Constitutionale a României”. În deschiderea simpozionului,domnul Augustin ZEGREAN, pre?edintele Curtii Constitutionale, a sus?inut o alocu?iune, iar în continuare, au fost expuse lucrari de catre domnul judecator PUSKÁS Valentin Zoltán, domnul judecator Petre Lazaroiu si domnul magistrat - asistent sef Benke Károly. De asemenea, au fost prezentate studii juridice si puncte de vedere pe teme convergente cu activitatea Curtii Constitutionale elaborate de judecatori ai instantelor judecatoresti din raza Curtii de Apel Brasov si de cadre didactice ale Universitatii Transilvania Brasov - Facultatea de Drept.     

 

APRILIE

 • Vizita oficiala a delegatiei Curtii Constitutionale a României condusa de domnul Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii, si compusa din doamna prof. univ. dr. Aspazia COJOCARU si domnul Acsinte GASPAR, judecatori ai Curtii Constitutionale si doamna Ana Maria SAON, consilier, la Curtea Constitutionala a Republicii Serbia, în perioada 5-8 aprilie 2012.

Cu prilejul acestei întâlniri, judecatorii celor doua instante constitutionale au discutat probleme privind rolul si atributiile acestor institutii în consolidarea statului de drept si în procesul de democratizare a institutiilor statului. De asemenea, a fost semnat Protocolul de colaborare între Curtea Constitutionala a României si Curtea Constitutionala a Serbiei si s-a discutat posibilitatea fondarii unei asociatii a curtilor constitutionale din zona Balcanilor, în scopul de a promova cooperarea multilaterala si schimbul de experienta în domeniul dreptului constitutional.

                           SerbiaSerbia

                           SerbiaSerbia


 • În ziua de 12 aprilie 2012, domnul judecator Petre LAZAROIU a avut o întrevedere cu delegatia Curtii Constitutionale a Republicii Coreea, compusa din domnul judecator Lee DONG-HEUB si domnul Il-Gwang GO.

În cadrul discutiilor, au fost abordate teme privind atributiile celor doua Curti Constitutionale din perspectiva preocuparilor acestor institutii în edificarea statului de drept, apararea drepturilor fundamentale ale omului si promovarea spiritului constitutionalismului în procesul dezvoltarii democratiei în cele doua state.

                            Coreea Coreea

                            Coreea Coreea


 • La invitatia domnului Hashim KILIÇ, presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Turcia, în perioada 25-28 aprilie 2012, o delegatie a Curtii Constitutionale a României alcatuita din domnul Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale, doamna prof. univ. dr. Aspazia COJOCARU, judecator în cadrul Curtii Constitutionale si doamna Oana RAICAN, consilier, a participat la lucrarile si festivitatile organizate cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Curtii Constitutionale a Republicii Turcia.

În cadrul simpozionului organizat cu aceasta ocazie cu tema „Evolutia drepturilor si libertatilor în secolul XXI si rolul Curtilor Constitutionale”, domnul Augustin ZEGREAN a prezentat un material axat pe atributiile Curtii Constitutionale, dar si pe evolutiile înregistrate în materia contenciosului constitutional în România prin hotarârile pronuntate de aceasta instanta, care invoca adesea jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului în cauze referitoare la apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, teme care suscita un profund interes în prezent.
       Discursul presedintelui Curtii Constitutionale a României, domnul Augustin ZEGREAN 
 - versiunea în limba româna 
 - versiunea în limba engleza 

Discutiile si prezentarile distinsilor participanti la acest eveniment s-au concentrat pe problemele ridicate de încalcarile drepturilor omului la nivel global si pe rolul si masurile luate de instantele constitutionale pentru prevenirea si combaterea unor astfel de situatii, în contextul discriminarilor din ce în ce mai acute pe criterii de religie si apartenenta etnica. Scopul acestei manifestari stiintifice a fost acela de a spori constientizarea problemelor si stimularea instantelor constitutionale în vederea unei implicari si mai active în materia apararii drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Turcia Turcia Turcia

 

MAI

 • Vizita de lucru efectuata de un grup de magistrati-asistenti, la Strasbourg, la sediul Curtii Europene a Drepturilor Omului, în zilele de 15 si 16 mai 2012. Delegatia Curtii Constitutionale a avut întâlniri cu domnul Corneliu Bîrsan - judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu doamna Crina Kaufman - sef de divizie la Grefa Curtii, precum si cu alti angajati români ai Curtii. Delegatia româna a asistat si la audierile din sedinta publica în cauza El-Masri împotriva „Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei”, examinata de Marea Camera formata din 17 judecatori.

 • În data de 17 mai 2012, Plenul Curtii Constitutionale a României a avut o întrevedere cu delegatia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, condusa de domnul Vassilios SKOURIS, presedinte, si alcatuita din 12 judecatori, un avocat general si un grefier, sosita în România la invitatia comuna a instantei constitutionale nationale si a Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

 • În cadrul acestei întruniri s-au purtat discutii pe tema formularii întrebarilor preliminare de catre Curtile Constitutionale nationale, cu interventii din partea membrilor delegatiei Curtii de Justitie a Uniunii Europene: dl. Vassilios SKOURIS, presedinte, dl. Antonio TIZZANO, presedintele Primei Camere, dl. Koen LENAERTS, presedintele celei de-a III-a Camere, dl. Jiri MALENOVSKÝ, presedintele celei de-a VII-a Camere si dna. Camelia TOADER, judecator. Din partea Curtii Constitutionale a României au avut interventii dl. Augustin ZEGREAN, presedinte, dna. Aspazia COJOCARU si dna. Iulia Antoanella MOTOC, judecatoare.

 • Dezbaterile s-au concentrat pe delimitarea competentelor între instantele nationale de contencios constitutional si Curtea de Justitie a Uniunii Europene în efectuarea controlului asupra actelor normative nationale care transpun norme obligatorii de drept comunitar, precum si pe necesitatea colaborarii celor doua instante în scopul asigurarii unei protectii sporite a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor Uniunii Europene. În urma discutiilor purtate, a rezultat ca dialogul dintre instantele nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene, prin intermediul întrebarilor preliminare adresate acesteia, constituie temeiul consolidarii traditiilor si valorilor europene în domeniul dreptului.

 

IUNIE

 • În luna iunie, se va lansa la New York un nou numar din prestigioasa revista de drept constitutional ICON - International Journal of Constitutional Law - Vol.10 No.1 January 2012. Editorialul cu titlul „Marele masacru al câinilor” este semnat de prof. J.H.H. Weiler, profesor universitar în cadrul Universitatii New York, Facultatea de Drept, directorul si editorul sef al acestei reviste, si este dedicat Deciziei Curtii Constitutionale nr.1/2012 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fara stapân. Autorul editorialului evoca discutiile pe care le-a avut cu presedintele Curtii Constitutionale, dl. Augustin Zegrean, si cu doamna judecator Iulia Antoanella Motoc, cu ocazia vizitei în România de la începutul acestui an. Cu acel prilej, a fost dezbatuta relevanta deciziei pronuntate de Curtea Constitutionala sub aspectul definirii conceptului de demnitate umana în raport cu eutanasierea în masa a câinilor fara stapân, preocuparea principala fiind legata de conditia celor care ar fi trebuit sa efectueze în concret eutanasierea. Prof. J.H.H. Weiler considera ca argumentatia pe care s-a fundamentat solutia Curtii Constitutionale are o origine nobila, reminiscenta a pledoariei filozofice a lui Albert Camus referitoare la pedeapsa cu moarte, care a fost ulterior preluata de celebrul jurist francez Robert Badinter, decizia Curtii Constitutionale a României având o semnificatie aparte pentru celelalte curti constitutionale sau autoritati de jurisdictie constitutionala din lume.

 - Articol în limba româna
 - Articol în limba engleza


 • În zilele de 21 si 22 iunie 2012, Curtea Constitutionala a României a fost gazda Conferintei internationale cu tema: Controlul de constitutionalitate – Traditie si perspective, eveniment dedicat celei de-a 20-a aniversari a Curtii Constitutionale a României si împlinirii a 100 de ani de la afirmarea controlului constitutionalitatii legilor în România. 

La lucrarile Conferintei au participat delegatii ale curtilor constitutionale, respectiv ale instantelor supreme din Albania, Austria, Republica Azerbaidjan, Bulgaria, Cipru, Republica Populara Chineza, Coreea, Croatia, Georgia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Federatia Rusa, Serbia, Thailanda, Turcia, Ucraina si Ungaria, presedintele Comisiei pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si invitati speciali din partea unor universitati si fundatii care deruleaza programe de cooperare în domeniul justitiei constitutionale. 
Lista participantilor

De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice si personalitati ale vietii stiintifice si culturale românesti.

În cadrul festivitatii de deschidere a Conferintei, Presedintele României, domnul Traian Basescu, s-a adresat participantilor.

Conferinta a cuprins cinci sesiuni, prezidate de domnii Petre Lazaroiu, Puskás Zoltán Valentin si Mircea-Stefan Minea, judecatori ai Curtii Constitutionale a României, de doamna Valeria Sterbet, judecator al Curtii Constitutionale din Republica Moldova, si de domnul Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a României.

La sesiunea de concluzii organizata în finalul Conferintei a luat cuvântul domnul Victor-Viorel Ponta, primul-ministru al Guvernului României.

 

Programul Conferintei Internationale 
„Controlul de constitutionalitate – traditie si perspective”

Joi, 21 iunie 2012

Cuvânt de întâmpinare – Dl. Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale a României
 Alocutiunea în limba româna

Alocutiunea domnului Traian BASESCU, Presedintele României
 Alocutiunea în limba româna

11:00

Sesiune de lucru I
Prezideaza:

   Dl. Petre LAZAROIU, judecator, Curtea Constitutionala a României


Prezentarea unor comunicari:

Dl. PACZOLAY Péter, presedinte, Curtea Constitutionala a Ungariei

Dl. Evgeni TANCHEV, presedinte, Curtea Constitutionala a Republicii Bulgaria

Dl. Gianni BUQUICCHIO, presedinte, Comisia de la Venetia

Dna Aspazia COJOCARU, judecator, si dna Marieta SAFTA, prim-magistrat asistent, Curtea Constitutionala a României
 Alocutiunea în limba româna

Dl. Mikhail KLEANDROV, judecator, Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse
 Alocutiunea în limba rusa
 Alocutiunea în limba româna

12:45

Sesiune de lucru II
Prezideaza:

   Dl. PUSKÁS Zoltán Valentin, judecator, Curtea Constitutionala a României


Prezentarea unor comunicari:

Dna Valeria STERBET, judecator, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova

Dl. Mircea DUTU, directorul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Române

Dna Toma BIRMONTIENÉ, judecator, Curtea Constitutionala a Republicii Lituania
 Alocutiunea în limba engleza

Dl. Bixin JIANG, judecator, Curtea Suprema a R.P. Chineza
 Alocutiunea în limba engleza

Dl. Zaza TAVADZE, vicepresedinte, Curtea Constitutionala din Georgia

Dl. Rainer ARNOLD, Universitatea din Regensburg, Germania

15:30-17:00

Sesiune de lucru III
Prezideaza:

   Dl. Mircea Stefan MINEA, judecator, Curtea Constitutionala a României


Prezentarea unor comunicari:

Dna Iulia Antoanella MOTOC, judecator, Curtea Constitutionala a României

Dna Sona SALMANOVA, vicepresedinte, Curtea Constitutionala a Republicii Azerbaidjan

Dl. Florin Bucur VASILESCU, fost judecator al Curtii Constitutionale a României

Dl. Stelios NATHANAEL, judecator, Curtea Suprema din Cipru
 Alocutiunea în limba engleza

Dna Marta CARTABIA, judecator, Curtea Constitutionala din Italia

Dna Gabriele KUCSKO-STADLMAYER, judecator alternativ, Curtea Constitutionala din Austria
 Alocutiunea în limba engleza

Vineri, 22 iunie 2012

09:15

Sesiune de lucru IV
Prezideaza:

   Dna Valeria STERBET, judecator, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova


Prezentarea unor comunicari:

Dna Maria MARKUSH, judecator, Curtea Constitutionala a Ucrainei

Dl. BENKE Károly, magistrat-asistent sef, Curtea Constitutionala a României
 Alocutiunea în limba româna

Dl. MIN, Hyeong-ki, judecator, Curtea Constitutionala a Republicii Coreea
 Alocutiunea în limba engleza

Dl. Stanislaw BIERNAT, vicepresedinte, Tribunalul Constitutional din Polonia

10:45

Sesiune de lucru V
Prezideaza:

   Dl. Augustin ZEGREAN, presedinte, Curtea Constitutionala a României


Prezentarea unor comunicari:

Dl. Didier MAUS, fost presedinte al Tribunalului Constitutional din Andorra, presedinte emerit al Asociatiei Internationale de Drept Constitutional

Dl. Chalermpon AKE-URU, judecator, Curtea Constitutionala din Thailanda
 Alocutiunea în limba engleza

Concluzii - Dl. Tudorel TOADER, judecator, Curtea Constitutionala a României

11:45

Închiderea lucrarilor Conferintei internationale

Alocutiunea domnului Victor-Viorel PONTA, Primul Ministru al Guvernului României

Interviul Domnului Gianni BUQUICCHIO, presedinte al Comisiei de la Venetia
 Alocutiunea în limba românaIULIE

 • Participarea delegatiei Curtii Constitutionale alcatuita din domnul judecator Petre Lazaroiu si domnul judecator Tudorel Toader la lucrarile celui de-al 6-lea Congres trienal al A.C.C.P.U.F., ce s-a desfasurat în zilele de 4,5 si 6, iulie 2012 la Marrakech, în Regatul Maroc.

 • Participarea doamnei Mihaela Senia Costinescu, a domnului Benke Károly, magistrati-asistenti sefi si a doamnei Ramona Daniela Maritiu, magistrat-asistent, la cursurile de vara, organizate de Universitatea Central Europeana din Budapesta, în perioada 2-14 iulie 2012.

 • Participarea doamnei Marieta SAFTA, prim magistrat-asistent, la cursurile de drept organizate de Academia de Drept European, la Florenta, în perioada 2-12 iulie 2012.

 • Participarea domnisoarei Andreea Costin, a doamnei Cristina Teodora Pop si a domnului Nicolae Fabian, magistrati-asistenti la cursurile de drept organizate de Academia pentru Implementarea Drepturilor Omului, la Lucerna, în perioada 9-27 iulie 2012.

 

SEPTEMBRIE

 • Participarea domnului Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, si a secretarului general, doamna Ruxandra Sabareanu la lucrarile reuniunii pregatitoare (Cercul Presedintilor) a celui de-al XVI-lea Congres al Conferintei Curtilor Constitutionale Europene, la Viena, Austria, în perioada 9-11 septembrie 2012.

 • În data de 10 septembrie 2012, judecatorii Curtii Constitutionale a României au primit vizita delegatiei Comisiei de la Venetia.

 

OCTOMBRIE

 • Delegatia Curtii Constitutionale a României compusa din doamna Ionita Cochintu, doamna Irina Loredana Gulie, doamna Ramona Daniela Maritiu, doamna Oana Puica, doamna Cristina Toma, doamna Ingrid Alina Tudora, doamna Cristina Catalina Turcu si domnul Fabian Niculae, magistrati asistenti, a efectuat o vizita de lucru la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, în perioada 1-3 octombrie 2012.

 • Participarea domnul prof.univ.dr. Petre Lazaroiu si a domnului prof.univ.dr. Tudorel Toader, judecatori ai Curtii Constitutionale, la ceremonia de aniversare a 20 de ani de existenta a Facultatii de Drept si Stiinte Administrative din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, ce s-a desfasurat în perioada 11-13 octombrie 2012.

 • Participarea delegatiei Curtii Constitutionale condusa de presedintele Curtii, domnul Augustin Zegrean, si compusa din: domnul judecator Puskás Zoltán-Valentin, domnul judecator Mircea Stefan Minea, domnul judecator Petre Lazaroiu, doamna Senia Mihaela Costinescu, magistrat-asistent sef, director al cabinetului presedintelui, domnul Károly Benke, magistrat-asistent sef si doamna Ruxandra Sabareanu, secretar general la manifestarile aniversare organizate de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în ziua de 19 octombrie 2012.

 • Participarea domnului Acsinte Gaspar, judecator al Curtii Constitutionale, la ceremoniile militare organizate de Ministerul Apararii Nationale cu prilejul sarbatoririi „Zilei Armatei Române” în data de 25 octombrie 2012.

 • În perioada 29 - 31 octombrie 2012, la invitatia Curtii Constitutionale a României, o delegatie a Tribunalului Constitutional al Republicii Polonia, condusa de domnul Andrzej RZEPLINSKI, presedinte, si alcatuita din doamna Malgorzata PYZIAK-SZAFNICKA, domnul Miroslaw GRANAT, domnul Marek ZUBIK, judecatori, si doamna Agnieszka SZEMETYLLO-POPOWSKA, consilier în cadrul departamentului de protocol, a efectuat o vizita oficiala în România.

În ziua de marti, 30 octombrie 2012, Plenul Curtii Constitutionale a României a avut o întâlnire de lucru cu delegatia distinsilor oaspeti, în cadrul careia au fost prezentate lucrari pe tema„Jurisdictia constitutionala. Atributii si solutionarea sesizarilor” si s-au purtat discutii referitoare la protectia dreptului de proprietate privata, la controlul de constitutionalitate al legislatiei adoptate în perioada regimului comunist, legile lustratiei, precum si la relatia dintre cele doua instante constitutionale si autoritatile publice nationale.

Polonia Polonia Polonia

 

NOIEMBRIE

 • În ziua de 1 noiembrie 2012, domnul Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a României a primit vizita domnilor Mutsuo TAHARA, judecator al Curtii Supreme a Japoniei, si Kenichiro TOMIZAWA, judecator al Tribunalului Districtual Tokyo, care au fost însotiti de domnii Zoshihiro KATAYAMA si Hiroshi KUDO, diplomati în cadrul ambasadei Japoniei la Bucuresti.

La întâlnire au participat si domnii Tudorel TOADER si Petre LAZAROIU, judecatori ai Curtii Constitutionale, precum si doamnele Mihaela Senia COSTINESCU, magistrat-asistent sef - director al cabinetului presedintelui, si Marieta SAFTA, prim magistrat-asistent.

Discutiile au avut ca obiect rolul si atributiile Curtii Constitutionale a României, relatiile acesteia cu Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si aspecte referitoare la reformele întreprinse de România în domeniul justitiei.

Vizita distinsilor oaspeti s-a desfasurat în spiritul respectului si al încrederii reciproce, constituind o prima etapa în dezvoltarea relatiilor de prietenie între instantele superioare ale celor doua tari.


          Vizita delegatiei Curtii Constitutionale condusa de domnul Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale si alcatuita din domnul judecator PUSKÁS ZOLTAN Valentin, domnul judecator Mircea Stefan MINEA si Oana Raican, consilier în cadrul Compartimentului relatii externe, relatii cu presa si protocol, la Curtea Constitutionala a Republicii Slovacia,  în perioada 5-7 noiembrie 2012.


 • În cadrul misiunii de evaluare a expertilor Comisiei Europene în România, organizata la Bucuresti, în perioada 7-9 noiembrie 2012, a avut loc o întâlnire a acestora cu plenul Curtii Constitutionale, vineri, 9 noiembrie 2012, începând cu orele 11:00.

Având în vedere ca redactarea raportului preliminar de evaluare vizând conditionalitatile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a coincis cu o serie de evenimente care au adus Curtea Constitutionala a României în centrul atentiei publice, atât la nivel national, cât si international, membrii delegatiei au solicitat judecatorilor Curtii Constitutionale o descriere din perspectiva proprie a situatiei si a contextului în care aceasta institutie a pronuntat decizii în dosare puternic mediatizate si cu o importanta deosebita pentru apararea statului de drept si a democratiei în România.

La întâlnire au luat parte dl. Augustin Zegrean, Presedintele Curtii Constitutionale, dna. Aspazia Cojocaru, dl. Acsinte Gaspar, dl. Petre Lazaroiu, dna. Iulia Antoanella Motoc, dl. Puskás Valentin Zoltán, dl. Tudorel Toader, judecatori.


 • În perioada 14-16 noiembrie 2012, la invitatia Curtii Constitutionale a României, o delegatie a Tribunalului Constitutional al Republicii Cehia, condusa de domnul Pavel RYCHETSKÝ, presedinte, si alcatuita din doamna Michaela ŽIDLICK si domnul Miloslav VÝBORNÝ, judecatori, precum si din doamnul Vlastimil GOTTINGER, sef al departamentului relatii externe, a efectuat o vizita oficiala în România. 

În ziua de joi, 15 noiembrie 2012, Plenul Curtii Constitutionale a României a avut o întâlnire de lucru cu delegatia distinsilor oaspeti. Cu prilejul acestei întâlniri, judecatorii celor doua instante constitutionale au discutat probleme privind rolul si atributiile celor doua Curti Constitutionale în consolidarea statului de drept si în procesul de democratizare a institutiilor statului.


 • Participarea domnului Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale a României si a doamnei Oana Raican, consilier în cadrul Compartimentului de relatii externe, relatii cu presa si protocol, la Seminarul International cu tema „Exceptia de neconstitutionalitate” organizat de Consiliul Constitutional din Maroc în cooperare cu Comisia de la Venetia, la Rabat, Regatul Maroc, în zilele de 29 si 30 noiembrie 2012.

 

DECEMBRIE

 • Participarea doamnei prof. univ. dr. Aspazia COJOCARU, judecator în cadrul Curtii Constitutionale, la Parada Militara organizata cu prilejul sarbatoririi „Zilei Nationale a României”, în data de 1 Decembrie 2012.

 • Participarea domnului Acsinte GASPAR, judecator al Curtii Constitutionale, la ceremoniile militare si religioase de depuneri de coroane si jerbe de flori organizate de Ministerul Apararii Nationale cu prilejul sarbatoririi „Zilei Nationale a României”, în data de 1 Decembrie 2012.

 • Participarea domnului Augustin ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale a României si a doamnei Senia Mihaela COSTINESCU, magistrat-asistent sef, director al cabinetului presedintelui, la lucrarile Forumului magistratilor, care s-au desfasurat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, în zilele de 3 si 4 decembrie 2012.

 • La data de 17 decembrie 2012, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a adoptat Avizul privind compatibilitatea cu principiile constitutionale si statul de drept a actiunilor Guvernului si Parlamentului României cu privire la alte institutii ale statului si Ordonanta de urgenta a Guvernului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si Ordonanta de urgenta a Guvernului de modificare si completare a Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului în România.
   - varianta în limba româna a Avizului
   - varianta în limba engleza a Avizului