ȘEDINȚE PUBLICE DE JUDECATĂ

Februarie 2019
DuLuMaMiJoVISa
     12
3456789
10111213141516
171819202122
23
2425262728  

Anul 2019

IANUARIE 


În data de 25 ianuarie 2019, preşedintele Curţii Constituţionale a României, domnul prof.univ.dr. Valer DORNEANU și domnul BENKE Károly, magistrat-asistent șef au reprezentat Curtea Constituțională a României la ședința solemnă și la lucrările seminarului cu tema ”Consolidarea încrederii în sistemul judiciar”, organizate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu ocazia deschiderii anului judiciar, la Strasbourg.

În dimineața aceleiași zile, delegația Curții Constituționale a României a avut o întâlnire de lucru cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, domnul  Guido RAIMONDI, la care au participat și doamna Iulia Antoanella MOTOC, judecător național din partea României la CEDO și domnul Roderick LIDDELL, Grefier, fiind discutate, în principal, aspecte relevante rezultate din activitatea jurisdicțională recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a României.


FEBRUARIE 


 În data de 7 februarie 2019, preşedintele Curţii Constituţionale a României, domnul prof.univ.dr. Valer DORNEANU, a avut o întâlnire de lucru cu delegaţia Comisiei pentru afaceri europene ale Uniunii Europene din Bundestagul German, condusă de președintele acesteia, domnul deputat Gunther KRICHBAUM.

Vizita delegației germane a fost prilejuită de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, în prima jumătate a anului 2019 și s-a înscris în programul întrevederilor delegației, organizat de Ambasada Republicii Federale Germania la București.

La întrevedere au participat, din partea Curții Constituționale, și doamna Claudia-Margareta KRUPENSCHI, magistrat-asistent șef, director al cabinetului președintelui Curții Constituționale a României și domnul BENKE Károly, magistrat-asistent șef, precum și reprezentanți ai Ambasadei Republicii Federale Germania la București.

În deschiderea întrevederii, președintele Curții Constituționale a evocat importanța pe care România o acordă relațiilor cu Republica Federală Germania, precum și strânsele relații bilaterale pe care Curtea Constituțională a României le are cu Curtea Constituțională a Republicii Federale Germania.

Partea germană și-a exprimat interesul de a cunoaște jurisprudența instanței constituționale române în materia conflictelor juridice de natură constituțională dintre autorităţile publice, cu precădere cel referitor la revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi, și cel referitor la reprezentarea statului român la Consiliul European. În același timp, a solicitat explicații cu privire la rolul constituțional al Președintelui României și a afirmat că poziția și atribuțiile acestuia apar ca restrictive în raport cu legitimitatea sa rezultată din votul universal primit de la popor.

Președintele Curții Constituționale a prezentat mai întâi specificul regimului de stat semiprezidențial din România și diferențele care există, sub acest aspect, față de regimul de stat din Franța. De asemenea, a explicat cum se relaționează legitimitatea Președintelui României cu rolul constituțional al ministrului Justiției. În continuare, a prezentat succint considerentele cuprinse în Decizia Curții Constituționale nr.358 din 30 mai 2018 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal, și dintre Guvernul României și Președintele României, în subsidiar, determinat de refuzul Președintelui României de a da curs cererii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului, precum și în Decizia nr.683 din 27 iunie 2012 asupra conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Președintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din componenţa delegaţiei care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012 şi, în consecinţă, de asumarea de către primul-ministru a atribuţiei constituţionale de reprezentare a statului român la Consiliul European.

La finalul întâlnirii, ambele părți s-au declarat mulțumite de discuțiile purtate, fiind avansate invitații în vederea unor viitoare întrevederi, legate de jurisprudența în materie constituțională.

* * * 

Domnul judecător Daniel-Marius Morar și doamna Mihaela-Senia Costinescu, magistrat-asistent șef au participat, în calitate de agenți de legătură pentru Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de a Veneția), la prima sesiune de pregătire destinată acestora, precum și la lucrările Biroului Conferinței mondiale privind justiția constituțională, manifestări organizate de Curtea Constituțională a Republicii Dominicane și Comisia de la Veneția, la Santo Domingo, în zilele de 7, 8 și 9  februarie 2019.