ȘEDINȚE DE JUDECATĂ

Mai 2019
DuLuMaMiJoVISa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728293031 

Judecător Livia Doina Stanciu

 


 Curriculum  vitae
Informaţii personale  
Nume / Prenume LIVIA DOINA STANCIU
   
Adresă București, România
   
Telefon/Fax

0040 (0)213132689

   
Naţionalitate Română
   
Data naşterii 25.10.1956
   
Experienţa profesională  
   
13 iulie 2016 – prezent 

Judecător la Curtea Constituțională a României, numit de Președintele României, prin Decretul nr.594 din 9 iunie 2016 pentru un mandat de 9 ani

2010 - 12.07.2016

Preşedinte, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie

2004 - 2010

Judecător, Secţia Penală, Înalta Curte de Casaţie și Justiție

2002 - 2004 Judecător, Secţia Penală, Curtea de Apel Galaţi 
2001 - 2002  Preşedinte cu delegaţie, Tribunalul Galaţi
1998 - 2001 Judecător, Secţia Penală, Curtea de Apel Galaţi
1996 - 1998

Preşedinte, Secţia Penală, Tribunalul Galaţi                 

1994 - 1996 Judecător, Secţia Penală, Tribunalul Galaţi
1980 - 1994  Procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi
   
Educaţie şi formare

 

   
2008

Titlul de Doctor în Drept, Drept Penal, Academia Română, Institutul de Cercetări Juridice, Profesor îndrumător Dr. George Antoniu

2001  Cursuri de instruire în „Management al Instanţelor” - Programul de cooperare cu Departamentul Federal de Justiţie si Poliţie al Confederaţiei Elveţiei 
2000 - 2001  Expert comunitar al Uniunii Europene - Institutul Naţional al Magistraturii București în colaborare cu Comitetul Helsinki, Şcoala de Magistratură din Zutphen, Olanda 
1983 - 1984  Cursuri postuniversitare, specializare Drept Penal - Universitatea București, media 10 
1976 - 1980 Cursuri universitare, Facultatea de Drept, Secţia Juridic - Universitatea Bucureşti, media generală 9.89, examen de licenţă cu nota 10
1971 - 1975 Cursuri preuniversitare, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza", Galaţi, media 9.83
   
   
Activitate științifică și didactică

 

   

2017

  Participare, cu prelegere, în perioada 24-25 mai 2017, la Conferința internațională „Un sfert de secol de constituționalism”, manifestare dedicată celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale a României.

   
2016 

Participare cu prelegere, 1 iunie 2016,  la evenimentul ”Citizens of Tomorrow” – Finala primului concurs de educație juridică între liceele bucureștene – desfășurat în Aula Magna a Universității Titu Maiorescu, București

 Participare, cu prelegere, 11 februarie 2016, la Conferinţa privind aspecte de practică neunitară intervenite de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi Noului Cod de procedură penală, organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii, eveniment ce a avut loc în Aula Institutului Naţional al Magistraturii.

 Participare, cu prelegere, 8 ianuarie 2016, la ceremonia de deschidere a anului academic 2016 din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

 

 

2015 

 Participare, cu prelegere, 3 decembrie 2015, la Colocviul Andrei Radulescu, Maeştrii dreptului românesc, dedicat aniversării a 135 de ani de la naşterea marelui jurist si istoric roman, eveniment ce a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Colocviul Andrei Radulescu, Maeştrii dreptului românesc a fost organizat de Fundaţia „Andrei Rădulescu şi a Marilor Jurişti Români” în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

 Participare, cu prelegere, în perioada 21-22 mai 2015, la cea de-a XVIII-a Conferinţă  Judiciară Internaţională anuală (IJC) organizată în Antalya, Turcia, de către Curtea Constituţională a Turciei, Facultatea de Drept a Universităţii din Michigan, Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale şi Fundaţia Familiei Furth, eveniment la care au participat preşedinţi de curţi supreme din Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, organism internaţional în cadrul căruia am deţinut calitatea de vicepreşedinte (în perioada 13.10.2011 – 12.07.2016). Conferinţa  a fost structurată în 4 sesiuni: Sesiunea I Dreptul internaţional în sistemele legislative naţionale; Sesiunea a-II-a Gestionarea rolului instanţelor şi rolul instanţelor supreme; Sesiunea a-III-a Independenţa justiţiei şi influenţele externe;  Sesiunea a-IV-a: Războiul împotriva terorismului şi statul de drept

 Participare la 18 martie 2015, la o întâlnire cu auditorii de justiţie din anul I, organizată de Institutul Naţional al Magistraturii în Aula institutului, denumită „Întâlnire de bun augur - despre cariera  magistratului”.

 Participare la 30 ianuarie 2015, la ceremonia solemnă de deschidere a anului judiciar al Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. La acest eveniment au fost prezenți judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului, preşedinţi ai curţilor supreme de justiţie şi curţilor constituţionale din statele membre ale Consiliului Europei.

   

2014

 

 Participare, cu prelegere, 27 noiembrie 2014,  la întâlnirea cu preşedinţii secţiilor penale de la curţile de apel, eveniment ce a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti, Sala de documentare. În cadrul întâlnirii s-au dezbătut teme vizând probleme de drept referitoare la: instituţia acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi procedura recunoaşterii învinuirii, instituţia măsurilor preventive, instituţia judecătorului de cameră preliminară.

 Participare, cu prelegere, 24 octombrie 2014, la evenimentul Ziua Europeană a Justiţiei Civile, organizat în Aula Institutului Naţional al Magistraturii, eveniment ce a fost marcat şi prin lansarea Ghidurilor practice - Modele de cereri pentru justiţiabili în materie procesual civilă şi civilă şi Modele de cereri pentru justiţiabili în materie penală, elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii, cu sprijinul Confederaţiei Elveţiei, în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român.

 Participare, cu prelegere, 14 octombrie 2014, la Dezbaterea ştiinţifică „Implicaţii teoretice şi practice în legătură cu aplicarea legii penale mai favorabile”, organizată de Uniunea Juriştilor din România, Senatul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Academia Română - Institutul de Cercetări Juridice  „Acad. Andrei Rădulescu”, dezbatere ce a avut loc în sala Constantin Stere a Senatului României.

 Participare, cu prelegere, 11 septembrie 2014, la lucrările Conferinţei internaționale cu tema „Independenţa, eficienţa şi responsabilitatea judecătorilor români în spaţiul judiciar european. Rolul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în asigurarea întăririi puterii judiciare într-o societate democratică”, organizată la Bucureşti, în Aula Institutului Naţional al Magistraturii, de către Consiliul Superior al Magistraturii din România şi reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

 Participare, cu prelegere, 6 iulie 2014, la celebrarea Zilei Justiţiei alături de înalte personalităţi ale sistemul judiciar.  

 Participare, cu prelegere, 19 iunie 2014, la Conferința auditorilor de justiţie din anul I „Întâlnire de bun augur - despre cariera  magistratului”, organizată în Aula Institutului Naţional al Magistraturii.

 Participare, cu prelegere, 18 iunie 2014, la Conferinţa aniversară „România şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – 20 ani”, co-organizată de Camera Deputaţilor şi de Ministerul Afacerilor Externe.

 Participare la Roma, Italia, în perioada 12 – 13 iunie 2014, la Adunarea Generală a Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, precum şi  la Conferinţa Reţelei cu tema „Relaţia dintre Curţile Supreme de Justiţie şi Curţile inferioare”. Organizatorii  au fost Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană şi Curtea Supremă de Casaţie a Italiei. La acest eveniment am  susținut o prelegere cu privire la procedura mecanismului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, aplicarea legii penale mai favorabile după intrarea în vigoare a noilor Coduri - penal şi de procedură penală - precum şi cu privire la organizarea videoconferinţelor şi a altor activităţi cu Curţile de apel. În continuarea Conferinţei Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, a avut loc alegerea noilor structuri de conducere ale Reţelei,  fiind  realeasă în calitate de Vicepreşedinte al Reţelei (primind un al doilea mandat).

 Participare, cu prelegere, în perioada 21-23 mai 2014, la cea de-a XVII-a Conferinţă  Judiciară Internaţională anuală (IJC) organizată la Valletta, Malta. Evenimentul a fost organizat de către preşedintele Curţii Supreme şi preşedintele Curţii Constituţionale din Malta, domnul Silvio Camilleri, Facultatea de Drept a Universităţii din Michigan, Fundaţia Internaţională pentru Sistemul Electoral şi Fundaţia Familiei Furth, eveniment la care au participat preşedinţi de curţi supreme din Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană.

 Participare, cu prelegere, 12 mai 2014, la lucrările celei de a IX-a Conferinţe a Autorităţilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizată la Bucureşti sub auspiciile preşedinţiei române în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud – Est (SEECP) şi găzduită de Consiliul Superior al Magistraturii din România.

 Participare, cu prelegere, 10 martie 2014, la conferinţa naţională NOUL COD PENAL, organizată de către Institutul Naţional al Magistraturii în cadrul Proiectului româno-elveţian „Asistenţă pentru consolidarea capacităţii instituţionale în domeniul formării judecătorilor şi procurorilor pentru aplicarea noilor legi”, eveniment ce a avut loc în Aula Institutului Naţional al Magistraturii.

 Participare, cu prelegere, 6 martie 2014, la Sesiunea omagială „Şase decenii de cercetare ştiinţifică românească”, consacrată aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, eveniment ce a avut loc în Aula Academiei Române,evidenţiind, cu această ocazie, privilegiul colaborării instituţionale în plan ştiinţific între cel mai înalt for jurisdicţional român, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prestigiosul for al cercetării academice, Institutul de Cercetări Juridice.

 Participare, cu prelegere, 14 ianuarie 2014, la Conferinţa Naţională „Noul cod de procedură penală”, ce s-a desfăşurat în perioada 14-15 ianuarie 2014 în Aula Institutului Naţional al Magistraturii.

   

2013 

 Participare, cu prelegere, 16 septembrie 2013, la Conferinţa internaţională „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?”, conferinţă organizată în cadrul proiectului „Supporting the confiscation and recovery of proceeds of crime in Romania”, finanţat de Comisia Europeană.

 Participare, cu prelegere, 5 iulie 2013, la simpozionul  consacrat Zilei Justiției  având tema „Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului”, organizat la București de Uniunea Juriștilor din România   și  Ministerul Justiției;

 Participare, cu prelegere, 28.03.2013, la  lucrările Conferinţei anuale anticorupţie (parte a proiectului „Măsuri suplimentare în vederea realizării obiectivelor de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”–componenta Monitorizarea Strategiei Naționale Anticorupție, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda prin intermediul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București), eveniment organizat la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului.

   

2012

 Participare în perioada 24 – 26 mai 2012, la Haga, Olanda, la lucrările Consiliului de Conducere al Reţelei Preşedinţilor Curților Supreme de Justiție din UE, unde deţin funcţia de Vicepreşedinte;

 Participare în perioada 16 – 17 martie 2012, la Bruxelles, la Conferinţa cu tema „Viitorul expertizei judiciare civile în Uniunea Europeană”, organizator Institutul European al Expertizei şi al  Expertului (IEEE), în colaborare cu Direcţia Generală de Justiţie a Comisiei Europene;

 Participare, 14 martie 2012, la o videoconferinţă cu reprezentanţii curţilor de apel din România, în vederea unificării jurisprudenţei, conferinţă ce a avut loc la Bucureşti, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție;

 Participare, cu prelegere, 17 februarie 2012, la lucrările conferinţei ,,Reglementări fundamentale ale Noului Cod Civil şi ale Noului Cod de Procedură Civilă”, eveniment organizat în Aula  Magna  din cadrul Palatului Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti;

 Participare, 1 februarie 2012 la o videoconferinţă cu reprezentanţii curţilor de apel din România, CSM şi INM, în vederea unificării jurisprudenţei, conferinţă ce a avut loc la Bucureşti, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție;

 Participare, cu prelegere,  în perioada 17 – 18 ianuarie 2012, la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene unde au fost prezentate principalele direcţii de acţiune pe care s-a axat instanţa supremă în perioada scursă de la ultimul raport din iulie 2011, cu referiri complete la recomandările făcute şi progresele înregistrate.

   
2011

 Participare, cu prelegere, 29 noiembrie 2011 la masa rotundă cu tema „Transpunerea unor norme din dreptul Uniunii Europene prin Noul Cod Penal. Confiscarea extinsă", organizată de Ministerul Afacerilor Europene;

 Participare, cu prelegere, 28 septembrie 2011, la festivitatea prilejuită de „Deschiderea anului judiciar 2011 –2012”, organizată de ICCJ, CSM şi Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române;

 Participare în perioada 26-28 iunie 2011 la o vizită  de studiu la Înaltul Consiliu Judiciar din Belgia şi Olanda;

 Participare, cu prelegere, 17-18 iunie 2011, la o conferinţă cu reprezentanţii curţilor de apel din România, în vederea unificării jurisprudenţei, conferinţă ce a avut loc la Curtea de Apel Constanţa;

 Participare, cu prelegere, 27 mai 2011, la o conferinţă cu reprezentanţii curţilor de apel din România, în vederea unificării jurisprudenţei, conferinţă ce a avut loc la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție;

 Participare, cu prelegere, 23 mai 2011, la lucrările celui de-al XV-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, ce a avut loc la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, Sala „I.I.C. Brătianu”, cu tema „Justiţia constituţională. Funcţii şi raporturile cu celelalte autorităţi publice”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României;

 Participare, cu prelegere, 16 mai 2011, la Bucureşti, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare, la conferinţa cu tema „Răspunderea magistraţilor”, organizată de Asociaţia franco-română a Juriştilor (AFRJ), Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii;

 Participare, cu prelegere, 15 aprilie 2011 la seminarul cu tema „Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual – penale”, organizat de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu CSM, ÎCCJ şi MP–PÎCCJ, la Bucureşti;

 Participare, 28 martie 2011, la Conferinţa Internaţională cu tema „Cooperarea judiciară în materie civilă şi penală”, organizată la Luxembourg de  Reţeaua Preşedinţilor CSJ din UE;

 Participare, cu prelegere, 22 februarie 2011, la conferinţa organizată de Consiliul Superior al Magistraturii cu tema: „Promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Proceduri pentru calitate, transparenţă şi performanţă”;

 Participare, 17 februarie 2011, la Conferinţa internaţională la nivel de miniştri şi vice-miniştri din 20 de state membre  ale Consiliului Europei, cu tema: „Problematica restituirii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor  băneşti din perspectiva jurisprudenţei CEDO”, organizată de Ministerul  Afacerilor Externe, în cooperare cu Consiliul Europei şi organizaţia Human Rights Trust Fund;         

 Participare, 28 ianuarie 2011, la ceremonia solemnă de deschidere a anului judiciar al Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg şi apoi la seminarul cu tema: „Care sunt limitele interpretării evolutive a Convenţiei europene a Drepturilor Omului ?” 

   

2010 

 Participare în perioada 13-14 decembrie 2010 la   Conferinţa ”Cooperarea judiciară între Curţile supreme din Europa şi Statele Unite: abordare comparativă”, desfăşurată la Florenţa, Italia şi organizată de Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE, în parteneriat cu Institutul Universitar European din Florenţa, „Dwight D.Operman”, Institute of Judicial Adminstration of USA şi New York School of Law;

 Participare în perioada  25 oct.- 5 nov. 2010 la un stagiu în cadrul programului european „Schimb de  magistraţi”,  stagiu ce a avut loc la Curtea Supremă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, organizat de reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme  de Justiţie din Uniunea Europeană, în cooperare cu Comisia europeană;

 Reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie la Seminarul „Procedura şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor  Omului, 8-9 iunie2010”, Strasbourg, Franţa. 

   
2010 - 12.07.2016 

 Reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie în cadrul Rețelei Judiciare Române în materie penală; 

   
2008 - prezent 

 Colaborator principal, Revista Română de Jurisprudenţă Ed. Universul Juridic - coordonator al secţiunii Drept Penal şi Drept Procesual Penal;

   
2005-2011 
 Reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie în Consiliul Ştiinţific al Institutul Naţional al Magistraturii
    ♦ formulare propuneri privind direcţiile de studiu ale Institutului Naţional al Magistraturii, planurile de învăţământ ale catedrelor şi alte materiale privind activitatea ştiinţifică de formare iniţială si continuă a magistraţilor;
   
2005 - 12.07.2016 
 Preşedinte şi membru în comisii de examinare naţionale
    ♦ desemnată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în 35 de comisii de elaborare subiecte si examinare scrisă -  examene de admitere în magistratură, examene de absolvire Institutul Naţional al Magistraturii, examene de capacitate, examene de promovare în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor, examene pentru ocuparea posturilor de expert la Institutul Naţional al Magistraturii, examene pentru ocuparea funcţiilor de magistrat asistent și de prim grefier la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie;
   
2005
 Formator şi Moderator, Institutul Naţional al Magistraturii
    ♦ programul de formare continuă a magistraţilor, prelegeri  susţinute în cadrul seminariilor cu tema „Lupta împotriva Corupţiei”;
   
2004 - prezent
 Formator, Institutul Naţional al  Magistraturii
    ♦ formarea iniţială a auditorilor de justiţie, Anul I;
   
2004
 Moderator şi Lector, „Şcoala de Vară a Magistraţilor Europeni”, Sovata
    ♦ prelegeri susţinute pe tema „Modalităţi de Luptă împotriva corupţiei” în cadrul Şcolii de Vară a  Magistraţilor Europeni organizată din iniţiativa Consiliului Europei, a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii Bucureşti;
   
2001
 Corespondent local pentru cooperare judiciară internaţională, Programul PHARE
   ♦ prelegeri vizând instrumentele de cooperare judiciară internaţională în materie penală;
   
2000 - 2005
 Lector universitar, Universitatea „Danubius", Galaţi
    ♦ catedra de Drept Penal, cursuri predate: Drept Penal - Partea Generală si Partea Specială;
   
1999 - prezent

 Membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal, Paris;

   
1998 - 2005
 Lector universitar, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi
    ♦ catedra de Drept Public, cursuri predate: Drept Penal - Partea Generală şi Partea Specială, Instituţii Politice şi Drept Constituţional, Relaţii Publice - Comunicare - Protocol, Elemente de Drept Penal şi Procedură Penală;
   
1996 - prezent
 Lector - conferinţe naţionale
    ♦ prelegeri si cursuri susţinute anual la Institutul Naţional al Magistraturii Bucureşti şi în cadrul reuniunilor şi simpozioanelor tematice organizate în ţară (Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sovata, Bârlad, Craiova, Galaţi, Herculane, Suceava, ş.a.) pe probleme privind protecţia drepturilor omului, legislaţia comunitară, legislaţia mediului, drept penal, drept procesual penal, extrădare, mandatul european de arestare, în colaborare cu Asociaţia Baroului American „Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională” şi Ministerul Justiţiei - Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
   
Lucrări publicate Peste 45 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate, naţionale şi internaţionale: Revista de Drept Penal a Academiei Române, Revista „Le Droit International - Notre Avenir", Revista Română de Drept/Revista Dreptul, Revista Română de Jurisprudenţă, Buletinul Casaţiei al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Analele Universităţii „Danubius", Analele Universităţii „Dunărea de Jos". Dintre acestea, indic următoarele lucrări: 
   
L.Stanciu, Deciziile Curții Constituționale - factor de stabilitate și securitate juridică, în coautorat cu dna Marieta Safta, Secretar de Stat, Ministerul Justiției (Prim magistrat-asistent detașat la Ministerul Justiției), în volumul dedicat Conferinței internaționale „Un sfert de secol de constituționalism”, Ed. Hamangiu, București, 2018.
   

Volum aniversar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 150 de ani, Recursuri în Interesul Legii 2010-2011, Ed. C.H.Beck, 2012, lucrare publicată în colectiv de autori, coordonator  L. Stanciu.

 

 

Volum aniversar

Jurisprudence des annees 2005-2010, Haute Court de Cassation et de Justice Ed. Hamangiu 2012, lucrare publicată sub coordonarea L. Stanciu  și S. Cristea.

   
L.Stanciu, Articolul „Noi tendinţe ale cooperării judiciare în Uniunea Europeană şi Statele Unite al Americii”, în coautorat cu conf. univ. dr. Simona Cristea, în Revista Română de Jurisprudenţă, nr.1/2011.
   
L.Stanciu, „Admiterea unui apel inexistent. Îndreptarea erorilor materiale. Inaplicabilitatea procedurii. Omisiunea instanţei de a se pronunţa prin decizie asupra unuia dintre apelurile declarate în cauză”, Revista Română de Jurisprudenţă, nr.4/2009, pp. 193-198.
   
L.Stanciu,

„Competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Competenţă după calitatea persoanei. Plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată”, Revista Română de Jurisprudenţă, nr.4/2009, pp. 198-201.

   
L.Stanciu,

„Publicitatea şedinţei de judecată. Infracţiuni prevăzute în Legea nr.678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane”, Revista Română de Jurisprudenţă, nr.3/2009, pp. 316-320.

   
L.Stanciu, „Evoluţia si limitele noţiunii de interpretare", Studii Juridice în Onoarea Prof. dr. George Antoniu, Ed. Hamangiu 2009, pp. 252-269.
   
Jurisprudenţa 

Jurisprudenţa Secţiei Penale, Recursuri în Interesul Legii în Materie Penală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vol.1/2008 şi vol.II/2007, Ed. Hamangiu 2008, lucrare publicată în colectiv de autori, coordonator L. Stanciu.

   
Jurisprudenţa 

Jurisprudenţa Secţiei Penale, Recursuri în Interesul Legii în Materie Penală, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, vol.1/2007, Ed. Hamangiu 2008, lucrare publicată în colectiv de autori, coordonator L. Stanciu.

   
Jurisprudenţa 

Jurisprudenţa Secţiei Penale, Recursuri în Interesul Legii în Materie Penală, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, 2006, Ed. Hamangiu 2007, lucrare publicată în colectiv de autori, coordonator L. Stanciu. 

   
L.Stanciu,  „Jurisprudenţa Procedurii Penale în sistemul juridic din Uniunea Europeană. Europenizarea legilor naţionale în statele membre", lucrare susţinută în cadrul conferinţei cu tema „Jurisprudenţa Procedurii Penale într-o Europă care progresează fără întrerupere", Dubrovnik, Croaţia, 30 octombrie – 2 noiembrie 2007, publicată în documentul final al conferinţei. 
   
L.Stanciu,   „Jurisdicţia actuală în materie penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", lucrare susţinută în cadrul vizitei de studiu la Curtea Federală de Justiţie din Karlsruhe, Germania, 8-10 octombrie 2007, publicată în buletinul acestei instanţe. 
   
L.Stanciu,  L. Cojocaru, D. Ilica, S. Pistol, R. Popa, I. Popescu, L. Stanciu, M. Varga, G. Voicu, Culegere de Speţe în Materie Penală, Ed. Bucureşti 2006, coordonator M. Cozma.
   
L.Stanciu,   „Relaţia dintre dreptul naţional şi dreptul Uniunii Europene”, lucrare susţinută în cadrul Programului de Schimb al Autorităţilor Judiciare pentru judecătorii şi procurorii din Uniunea Europeană şi din ţările candidate, cu ocazia vizitei de studiu la Tribunalul Suprem din Madrid, Spania, 15-29 octombrie 2006, lucrare publicată în buletinul instanţei supreme.
   
L.Stanciu,  „Investigatorul sub acoperire” şi „Dreptul la tăcere”, lucrări susţinute în cadrul întâlnirii experţilor membri ai Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, organizată de Comisia Europeană, Directoratul General Justiţie, Libertate si Securitate, Centrul de Conferinţe Albert Borschette, Brussels, Belgia, 17-18 septembrie 2006, lucrări publicate în documentul final al întâlnirii experţilor.
   
L.Stanciu,  „Prezumţia de nevinovăţie în sistemul judiciar român” şi „Strângerea şi administrarea probelor”, lucrări susţinute în cadrul întâlnirii experţilor membri ai Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, organizată de Comisia Europeană, Directoratul General Justiţie, Libertate si Securitate, Centrul de Conferinţe Albert Borschette, Brussels, Belgia, 17-18 iulie 2006, lucrări publicate în documentul final al întâlnirii experţilor.
   
L.Stanciu,  „Rolul judecătorului naţional în aplicarea dreptului comunitar", lucrare susţinută în cadrul întâlnirii experţilor comunitari, organizată de Comitetul Helsinki, Şcoala de Magistratură din Zutphen, Olanda, 14-29 octombrie 2001, lucrare publicată în documentul final al întâlnirii experţilor.
   
L.Stanciu,  „Lipsa procurorului. Nulitate absolută", Revista de Drept Penal, nr.3/2000, pp.137-138.
   
L.Stanciu,  „Apel tardiv. Soluţii în recurs", Revista de Drept Penal, nr.1/2000, pp. 69-71.
   
L.Stanciu,  „Respectarea dreptului la apărare", Revista de Drept Penal, nr.4/1999, pp. 68 -70.
   
Competențe lingvistice și software   
   
Limba franceză  - nivel mediu-avansat 
Limba engleză  - nivel mediu-avansat  
Microsoft Office  - Word, PowerPoint, Outlook