Programul Adunării solemne – 27 martie 2023

 

Curtea Constituțională va celebra “Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)” în cadrul Adunării solemne organizate, luni27 martie 2023, începând cu ora 10.00, la Palatul Parlamentului, Sala de plen a Senatului „Regele Mihai I al României” (Calea 13 Septembrie nr.1-3, Intrarea A1, P1).

Adunarea solemnă este dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923 și deschide seria evenimentelor și manifestărilor organizate de Curtea Constituțională pe parcursul anului 2023, care a fost declarat de către Plenul Curții Constituționale, în ședința din 18 ianuarie a.c. – Anul “Centenarului Constituției României Întregite”.

Printre personalitățile invitate se află Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, președinta ad interim a Senatului, doamna Alina Ștefania Gorghiu, președintele Camerei Deputaților, domnul Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna judecător Corina Alina Corbu, precum și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Evenimentul se bucură și de participarea domnului Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, a doamnei Octavia Spineanu-Matei, judecător din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a doamnei Claire Bazy-Malaurie, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, a domnului Mamadou Badio Camara, președintele Asociației Curților Constituționale Francofone (A.C.C.F.), a judecătorilor constituționali ai Republicii Moldova, a unor președinți și judecători ai altor curți constituționale europene, a unor înalți reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și a unor reprezentanți ai mediului academic din țară și străinătate.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, în cadrul unei expoziții tematice de documente și fotografii relevante, organizate în Foaierul Senatului, în colaborare cu partenerii instituționali.

Cu același prilej, în colaborare cu Romfilatelia SA, va fi lansată o emisiune de mărci poștale dedicată “Centenarului Constituției României Întregite”.

 

Programul Adunării solemne din 27 martie 2023

Înregistrarea Adunării solemne