Comunicat de presa, 11 mai 2022

În data de 22 mai 1992 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.101, legea organică privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale – Legea nr.47/1992. Pentru a sărbători 30 de ani de existență, Curtea Constituțională a României a organizat, în data de 10 mai 2022, evenimentul jubiliar cu tema Curtea Constituțională – garant al supremației Constituției, factor de echilibru și stabilitate și fundament al democrației și al statului de drept, la sala Nicolae Iorga a Palatului Parlamentului.

La acest eveniment aniversar (desfășurat în format on site, on line și streaming), Curtea Constituțională a fost onorată de participarea directă a conducătorilor celor trei puteri ale statului, respectiv președintele și vicepreședintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul, reprezentat prin secretarul general al Guvernului, preşedinta, vicepreședinții și președinți ai secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Am fost bucuroși să avem alături foști președinți, foști judecători și foști magistrați-asistenți ai Curții Constituționale. De asemenea, am primit cu căldură și bucurie delegația Curții Constituționale a Republicii Moldova, condusă de doamna președintă Domnica Manole, a Curții Constituționale din Cehia, reprezentată de domnul judecător David Uhliř, precum și a Tribunalului Constituțional din Portugalia, reprezentat prin domnul judecător José Figueiredo Dias.

Au răspuns invitației noastre și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiţie, procurorul șef adjunct al DIICOT, directorul Institutului Național al Magistraturii, Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului, preşedintele, președinții, șefii secțiilor și secretarul general al Consiliului Legislativ, preşedinţi de comisii permanente parlamentare, secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Concurenței, prefectul Capitalei, directorul Institutului de Cercetări Juridice acad. „Andrei Rădulescu”, rectori, decani și profesori ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, ai Academiei de Studii Economice, ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, ai Universității Titu Maiorescu și ai Universității Nicolae Titulescu din București, precum și reprezentanți ai unor edituri și reviste de specialitate juridică din România.

În deschiderea ședinței festive au luat cuvântul domnul Florin-Vasile Cîțu, președintele Senatului, domnul Ion-Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, în numele prim-ministrului, domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, doamna Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ și domnul Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

Ne-au bucurat și onorat, în aceeași măsură, intervențiile directe, în format on line, a președintelui Consiliului Constituțional din Franța, domnul Laurent Fabius, a președintelui Curții Constituționale a Lituaniei, doamna Dr. Danutė Jočienė, a judecătorului român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, doamna Octavia Spineanu-Matei, a judecătorului Curții Constituționale a Bulgariei, domnul prof. Atanas Semov, precum și mesajele video, înregistrate și transmise special pentru acest eveniment de către președinta Comisiei de la Veneția, doamna Claire Bazy Malaurie, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, domnul Robert Spano, președintele Curții Constituționale a Ungariei, domnul Dr. Tamás Sulyok, domnul prof.dr.h.c. Rainer ARNOLD, profesor al Universității din Regensburg, președinta Curții Supreme a Israelului, doamna Esther Hayut și președintele Curții Constituționale a Spaniei, domnul Pedro José González-Trevijano Sánchez.

Contribuții valoroase, care au subliniat rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, factor de echilibru și stabilitate și fundament al democrației și al statului de drept au fost prezentate la eveniment de doamna Domnica Manole, președinta Curții Constituționale a Rep. Moldova, doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, domnul David Uhliř, judecător al Curții Constituționale a Rep. Cehia, domnul José Figueiredo Dias, judecător al Tribunalului Constituțional din Portugalia, domnii prof.univ.dr. Nicolae Popa și Lucian Mihai, foști președinți ai Curții Constituționale a României și de către domnul prof.univ.dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice Academician “Andrei Rădulescu”.

În cuvântul de închidere a lucrărilor, domnul Valer Dorneanu, președintele în exercițiu al Curții Constituționale, a prezentat o sinteză a activității jurisdicționale în decursul celor 30 de ani de existență a Curții Constituționale și a mulțumit tuturor oaspeților care, prin modalitățile variate de prezență și participare, au contribuit la marcarea acestui important moment aniversar.

Galerie foto a evenimentului

Galerie video – Mesaje transmise

Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituţionale

Comunicat de presa, 11 mai 2022.pdf