ȘEDINȚE DE JUDECATĂ

Aprilie 2019

23.05.2007 - 12:14

În conformitate cu prevederile art.146 lit.i) din Constituţie, ale art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi ale art.45 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională s-a reunit în plen, în data de 23 mai 2007, pentru a verifica dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 19 mai 2007 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatului referendumului.

Din examinarea datelor comunicate de către Biroul Electoral Central cu privire la referendumul naţional din 19 mai 2007, rezultă următoarele:

Cifre absolute Procente
- numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum: 18.301.309 100,00 -
- numărul participanţilor: 8.135.272 44,45 100,00
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA": 2.013.099 - 24,75
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "NU": 6.059.315 - 74,48
- numărul voturilor nule: 62.858 - 0,77

În baza datelor prezentate rezultă că din totalul participanţilor la referendumul naţional din 19 mai 2007, pentru întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu", cel mai mare număr de voturi valabil exprimate a fost dat pentru răspunsul "NU".

Referendumul s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de lege, neînregistrându-se încălcări sau incidente de natură să influenţeze rezultatul votului.

Având în vedere dispoziţiile art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora "demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum", în temeiul art.146 lit.i) din Constituţie, art.11 alin.(1) lit.B c), art.46 alin.(1) şi art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi ale art.45 alin.(2) şi (3) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:

1. Constată că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 19 mai 2007 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 19 mai 2007 şi constată că nu s-a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

3. La data publicării hotărârii Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului Nicolae Văcăroiu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

4. Domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României pe data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.