Mesajul Președintelui Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, cu ocazia aniversării a 234 de ani de existență ai Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii – 24 septembrie

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii aniversează 234 de ani de la înființare. La doi ani de la adoptarea celei mai vechi dintre constituțiile naționale scrise – Constituția Statelor Unite ale Americii – prin care se prevede organizarea puterii judecătorești în instanță supremă și instanțe judecătorești de nivel inferior, președintele George Washington semnează, la data de 24 septembrie 1789, legea prin care se creează cadrul juridic necesar pentru verificarea constituționalității legilor federale și soluționarea conflictelor dintre acestea.

Statul american a fost primul care a introdus controlul de constituționalitate și care a folosit, în celebrul caz Marbury vs. Madison, din 1803, termenul de ”instanță constituțională”,  deschizând astfel calea către controlul de constituționalitate pentru cetățeni.

De-a lungul istoriei bogate de 234 de ani, sistemul judiciar federal american a evoluat pentru a satisface nevoile națiunii și lucrează continuu pentru a-și îndeplini mandatul conform Constituției (Sursa: https://supremecourthistory.org/scotus-scoops/happy-234th-birthday-federal-courts/).

***

Aflată la ceas aniversar, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, prima instanță care a introdus controlul de constituționalitate, arată că este o instituție durabilă precum Constituția acestei națiuni. Cei 234 de ani ai istoriei sale și adagiul „Justiție egală prin lege” cizelat în piatră pe frontispiciul clădirii Curții Supreme demonstrează că este o instanță pentru toți oamenii, care, de-a lungul activității sale, s-a asigurat că aspirația către o democrație nu este un simplu deziderat, ci  funcționează în practică. Constituția nu aparține unei majorități, ci fiecăruia dintre cetățenii săi.