Mesajul președintelui Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Comemorăm astăzi, 9 octombrie,  ceea ce a constituit un regretabil episod al trecutului nostru. Un moment de rememorare pentru noi toți, cu obligația morală și umană de a NU UITA și de a ne asigura că asemenea tragedii nu se vor mai repeta.

Putem edifica o lume mai bună, asumându-ne conștient și sincer adevărul despre istoria noastră, evocând memoria acestor tragedii și onorând supraviețuitorii.

Nu putem fi martorii repetării acestui coșmar din istoria umanității, nu putem asista impasibili, nu putem permite ca acțiuni discriminatorii, antisemite, rasiste și intolerante să continue să existe.

În memoria tuturor acelor vieți nevinovate curmate, educarea tinerei generații în spiritul respectării drepturilor și libertăților fundamentale și al respectului valorii intrinseci a persoanei umane care definesc, de altfel, umanitatea, dar și comemorarea și cercetarea Holocaustului sunt datoriile noastre contemporane și șansa instituțiilor de a consolida statul de drept și societatea democratică.

Avem obligația, ca prin instrumentele legislative și instituționale, prin colaborarea cu societatea civilă, să prevenim și să sancționăm promovarea discursului urii și orice manifestări de intoleranță, indiferență, antisemitism și xenofobie!

Un nou pogrom ar distruge umanitatea, iar în această zi putem și avem responsabilitatea de a reflecta cu privire la urmările tragice ale extremismului ce ar submina modelul de civilizație al democrației!

Privind spre viitor, să ne angajăm să construim o lume mai bună, întemeiată pe înțelegere, toleranță, empatie, demnitate și libertate, fără a uita lecțiile trecutului întunecat!

Cu acest prilej:

Transmit întreaga mea compasiune pentru suferințele trăite victimelor Holocaustului și familiilor acestora din România!

 

Președintele Curții Constituționale a României

Marian ENACHE