Noiembrie 2017
202122232425

09.11.2017

În ziua de 9 noiembrie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, obiecţie formulată de un număr de 50 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvaţi România, Partidului Mişcarea Populară şi Partidului Naţional Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională.

La adoptarea acestei soluții, Curtea Constituțională a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție, având în vedere, în esență, faptul că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia ce a stat la baza inițierii demersului legislativ și excluzând, astfel, prima Cameră  - cea de reflecție - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.

De   asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele  cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțată de Plenul Curții Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituţionale