Octombrie 2018

22.11.2017

În ziua de 22 noiembrie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.l) din Constituție şi al art.27 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituţionale, a luat în dezbatere următoarele sesizări de neconstituționalitate:

1. Sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului României nr.72/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.15/2017 privind aprobarea componenței nominale şi a conducerii Comitetului director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România - Camera Deputaților.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului României nr.72/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.15/2017 privind aprobarea componenței nominale și a conducerii Comitetului director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare este neconstituțională.

2. Sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului României nr.71/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.30/2017 privind constituirea grupurilor parlamentare de prietenie, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România - Camera Deputaților.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului României nr.71/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr. 30/2017 privind constituirea grupurilor parlamentare de prietenie este constituțională, în raport cu criticile formulate.

3. Sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului României nr.70/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.10/2017 privind aprobarea componenței nominale şi a conducerii Delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România - Camera Deputaților.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului României nr.70/2017 pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.10/2017 privind aprobarea componenței nominale şi a conducerii Delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre este neconstituțională.

4. Sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului României nr.73/2017 pentru numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, sesizare formulată Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România - Camera Deputaților.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate şi a constatat că Hotărârea Parlamentului României nr.73/2017 pentru numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, este constituțională, în raport cu criticile formulate.

Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică Președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituţionale