Septembrie 2018
161718192122

12.09.2018

privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională

dintre prim-ministru și Președintele României

În ziua de 12 septembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere  cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru și Președintele României, cerere formulată de Președintele României, determinat de emiterea Deciziei nr.247/2018 pentru exercitarea unor atribuții, potrivit căreia, în perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României.

Curtea, cu majoritate de voturi, a respins cererea formulată de Președintele României și a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în legătură cu emiterea de către prim-ministru a Deciziei nr.247/2018 pentru exercitarea unor atribuții.

Curtea  a reținut că împrejurarea ce a justificat emiterea Deciziei nr.247/2018 nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate la art.107 alin.(3) din Constituție, cu privire la numirea unui prim-ministru interimar, în sensul că nu a existat o imposibilitate de ordin obiectiv și material a prim-ministrului de a-și exercita atribuțiile, pe de o parte, și, pe de altă parte, Decizia  nr.247/2018 nu a făcut referire la toate atribuțiile proprii prim-ministrului, ci numai la cele privind conducerea operativă a activității Guvernului.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României și prim-ministrului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituţionale