23 ianuarie 2020

În ziua de 23 ianuarie 2020, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu a primit vizita E.S. domnului Adrian Zuckerman, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România.

La întrevedere au mai participat doamna Abigail Rupp, adjunct al șefului de misiune și doamna Maria Tapalagă, specialist pe probleme politice, din partea Ambasadei SUA la București, precum  și doamna Claudia Margareta Krupenschi, magistrat-asistent-șef, director al cabinetului președintelui Curții Constituționale a României.

În debutul întrevederii, președintele Curții Constituționale a adresat felicitări ambasadorului Adrian Zuckerman pentru preluarea funcției, apreciind în mod deosebit calitățile sale profesionale, dar și legăturile de familie pe care le are cu România.

De asemenea, președintele Curții Constituționale a făcut o prezentare sintetică a relațiilor multilaterale pe care instanța de jurisdicție constituțională din România le are cu organisme/entități americane specializate inclusiv în materia dreptului constituțional. De asemenea, domnul președinte a expus succint, prin comparație cu sistemul de drept common law, trăsăturile justiției constituționale din România, integrate modelului kelsenian din Europa, și a explicat modul de organizare și funcționare al Curții Constituționale.

Discuțiile s-au concentrat, în continuare, pe sublinierea evoluției democrației și a statului de drept înregistrate de țara noastră de la schimbarea regimului politic din 1989, precum și pe necesitatea continuării acestui parcurs în spiritul apărării valorilor fundamentale ale dreptului. În acest context, domnul ambasador Adrian Zuckerman și-a exprimat aprecierea pentru efortul și aportul Curții Constituționale la consolidarea, în timp, a democrației constituționale și apărarea, cu imparțialitate, a statului de drept, sens în care și-a manifestat întreaga susținere.

Cei doi oficiali au evidențiat importanța și beneficiile dialogului între instituțiile fundamentale ale statului și au agreat continuarea relațiilor de cooperare dintre Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și Curtea Constituțională a României.