2-5 noiembrie 2016

În perioada 2-5 noiembrie 2016, la invitația președintelui Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer DORNEANU, o delegație a Curții Constituționale a Belgiei compusă din domnul  Étienne DE GROOT, domnul Jean SPREUTELS, președinți  și domnul Pierre NIHOUL, judecător, a efectuat o vizită oficială în România.

În cadrul întâlnirii de lucru cu Plenul Curții Constituționale, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ.dr. Valer Dorneanu a deschis discuțiile,  prezentând lucrarea „Atribuțiile Curții Constituționale a României”. Doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu a continuat cu expunerea privind „Controlul a priori de constituționalitate”, domnul judecător Petre Lăzăroiu referindu-se, apoi, la „Controlul a posteriori de constituționalitate”.

La rândul său, Curtea Constituțională a Belgiei a prezentat exposé-ul „Geneză și evoluții”, susţinut de domnul președinte Jean Spreutels și domnul judecător Pierre Nihoul, iar domnul preşedinte Étienne De Groot a prezentat câteva aspecte esenţiale din  „Jurisprudența Curții Constituționale a Belgiei privind azilul și migrația”.

Finalul întrevederii a punctat aspecte privind jurisprudența recentă/relevantă a Curții Constituționale a României și a Curții Constituționale a Belgiei.

La întâlnire au luat parte și doamna Ruxandra Săbăreanu, secretar general, doamna Marieta Safta, prim magistrat-asistent și doamna Claudia Krupenschi, magistrat-asistent șef, director al cabinetului președintelui.

În aceeaşi zi, delegaţia Curţii Constituţionale a avut o întrevedere de lucru și cu domnul Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților.