8 decembrie 2023

Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, a premiat vineri, 8 decembrie 2023, elevii și studenții câștigători ai primei ediții a concursului de eseuri cu tema: “Cel mai important drept fundamental pentru mine este …”, organizat de Ziua Constituției României. Concursul face parte din seria evenimentelor incluse în programul “Tinerii, prietenii Constituției”, inițiat de Curtea Constituțională în anul 2023, pentru implicarea noilor generații în proiecte de cunoaștere și de promovare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, precum și a spiritului Legii Fundamentale.

La ceremonia de premiere au mai participat, din partea Curții Constituționale a României, doamna Laura – Iuliana SCÂNTEI, judecător constituțional, dl. BENKE Károly, prim-magistrat-asistent, și dna. Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent.

Membrii comisiei de concurs au fost doamnele judecător Simina – Elena TĂNĂSESCU și Laura – Iuliana SCÂNTEI și doamna Cristina TITIRIȘCĂ, magistrat-asistent, iar președintele Curții Constituționale, domnul judecător Marian ENACHE a coordonat, în calitate de președinte de comisie, jurizarea lucrărilor candidaților. Comisia de concurs a selectat 18 eseuri câștigătoare la două secțiuni distincte: Categoria elevi de liceu și  Categoria studenți, și a propus acordarea a trei categorii de premii fiecărei secțiuni: Premiul I, Premiul de Excelență și Mențiune.

Premiile oferite de Curtea Constituțională fiecărui câștigător la prima ediție a concursului de eseuri constau în: un stagiu de practică la Cancelaria Curții Constituționale în anul 2024, publicarea pe pagina web a CCR a listei câștigătorilor și a unor extrase relevante din eseurile premiate, diplomă și cărți (Constituția României-ediția trilingvă și ediția de buzunar, “Monica Lovinescu, o viață, o voce, un destin” – Cristina Cioabă, “Mihnea Constantinescu, Omul care a schimbat România fără ca noi să știm“ – Iulian Comănescu).

Studenții și elevii câștigători provin de la Facultatea de Drept – Universitatea din București, Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București, Colegiul Național “Spiru Haret” din București și Complexul Educațional Laude-Reut. Lista câștigătorilor și a premiilor se găsesc aici.

Concursul a constat în elaborarea unui eseu despre un drept sau o libertate fundamentală din Constituția României, candidații argumentând într-un mod original opțiunea lor pentru acel drept / acea libertate pe care îl/o consideră cel/cea mai important(ă) pentru ei.

În deschiderea ceremoniei de premiere, președintele Marian Enache a subliniat importanța Zilei Constituției României – 8 decembrie.  O Constituție este importantă pentru un popor deoarece, prin valorile și principiile pe care le consacră, îi exprimă identitatea națională  și opțiunile fundamentale pentru statul de drept și democrație.

Președintele le-a transmis elevilor și studenților că cea mai bună formă de respect a Constituției este cunoașterea Legii Fundamentale, care cuprinde regulile de organizare și funcționare a statului, precum și drepturile și libertățile cetățenești. De asemenea, i-a asigurat că judecătorii constituționali și magistrații – asistenți ai Curții manifestă deschidere și interes pentru acțiuni similare viitoare în care să fie implicați tinerii în cunoașterea și promovarea Constituției țării.

La finalul ceremoniei, președintele Curții și-a exprimat speranța ca această primă ediție a Concursului de eseuri dedicat Zilei Constituției României va fi o sursă de inspirație în anii următori, cu scopul comun al promovării drepturilor și libertăților fundamentele, a principiilor statului de drept și a democrației constituționale, reiterând dorința sa de a diversifica proiectele cu elevii și studenții din București și din țară în cadrul programului Curții Constituționale „Tinerii, prietenii Constituției”.