12 aprilie 2024

Prim-magistratul-asistent al Curții Constituționale a României, dl. BENKE Károly, a primit, în data de 12 aprilie 2024, vizita unui grup de studenți de la Facultățile de Drept din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Craiova și Iași, în cadrul proiectului Autostrada de Drept (aflat la cea de-a XVIII-a ediție), organizat de Asociația Studenților în Drept.

Cu acest prilej, dl. BENKE Károly a prezentat un scurt istoric al controlului de constituționalitate în România, precum și aspecte privind rolul, organizarea, funcționarea, atribuțiile și activitatea Curții Constituționale.

De asemenea, au fost prezentate studenților importanța promovării și cunoașterii Constituției țării, precum și rolul jurisprudenței contenciosului constituțional în consolidarea caloriilor supreme, ale separării puterilor în organizarea statală și garanțiile drepturilor și libertăților cetățenești în acord cu jurisprudența Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) și Curții Europene a Drepturilor Europene (CEDO).

În cadrul întâlnirii, studenții au vizitat Sala de ședințe publice Alexandru Ioan Cuza și Sala de Consiliu Constantin Dissescu.