În data de 12 decembrie 2022, la sediul Curții Constituționale, au avut loc manifestările dedicate celebrării Zilei Constituției. În cadrul acestora a fost organizată Dezbaterea cu tema Tradițiile controlului de constituționalitate în dreptul românesc, la care au participat Președintele Curții Constituționale, dl. Marian Enache, doamnele judecător Livia-Doina Stanciu, Elena-Simina Tănăsescu și Laura-Iuliana Scântei, domnii judecători Cristian Deliorga, Gheorghe Stan și Dimitrie-Bogdan Licu, dl. Benke Károly, prim-magistrat-asistent, precum și magistrații-asistenți ai Curții. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența dnei Corina Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a dnei Maria Magdalena Militaru, prim-adjunct al Procurorului General, precum și a dl. prof.univ.dr. Nicolae Popa.
În cadrul întrevederii, distinșii oaspeți și membrii Curții Constituționale au evocat începuturile controlului de constituționalitate în România, referindu-se în special la așa-numita „Afacerea tramvaielor” din 1912, când Curtea de Casație s-a pronunțat asupra constituționalității unei legi. A fost subliniat faptul că exercitarea controlului de constituționalitate a fost realizată de Curtea de Casație în perioada 1923-1948, iar din 1992 de Curtea Constituțională, înființată prin Constituția din 1991 și Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Președintele Curții Constituționale a accentuat importanța instanței de contencios constituțional, care, în anul 2022, aniversează 30 de ani de existență, astfel cum rezultă și din numărul mare de cauze aflate pe rolul acesteia: peste 55.000 de sesizări, de la înființare și până în prezent, dintre care peste 600 în cadrul controlului constituționalității legilor înainte de promulgare și peste 53.000 de excepții de neconstituționalitate ridicate în fața instanțelor judecătorești și direct de Avocatul Poporului. În soluționarea sesizărilor, Curtea a emis aproape 22.500 de decizii, hotărâri și avize.
La finalul dezbaterii, dl. președinte Enache i-a invitat pe participanți să asiste la Ședința solemnă a Plenului Curții Constituționale, în cadrul căreia s-a atribuit denumirea Constantin G. Dissescu Sălii de Consiliu a Curții Constituționale, precum și instalarea unui tablou reprezentându-l pe valorosul constituționalist. Această hotărâre a fost adoptată în unanimitate de judecătorii prezenți la ședința Plenului.