21 mai 2021

Vineri, 21 mai 2021, Curtea Constituţională a României şi Curtea Constituţională a Republicii Moldova au organizat un seminar online în cadrul programului comun dedicat controlului de constituţionalitate exercitat de cele două jurisdicţii. Programul se adresează magistraţilor-asistenţi ai Curţii Constituţionale a României şi asistenților judiciari ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi este coordonat de dl. Benke Károly, magistrat-asistent şef al Curţii Constituţionale a României, şi de dl. Teodor Papuc, secretar şef adjunct al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

În alocuțiunea sa din cadrul seminarului, Președintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ. dr. Valer Dorneanu, a subliniat rolul fundamental pe care instanțele constituționale îl au în apărarea statului de drept, precum și necesitatea realizării și menținerii unui dialog permanent între cele două curți constituționale. Totodată, domnia sa a salutat eforturile depuse de magistrații-asistenți și de asistenții judiciari pentru buna desfășurare a seminarelor, a evidențiat calitatea deosebită a prezentărilor și a încurajat schimbul de idei între aceștia, sens în care i-a asigurat de întreaga sa susținere.

În cadrul seminarului, din partea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, au fost susţinute următoarele prezentări:

– Control abstract, control concret și abilitățile Curții Europene, susținută de dl. Teodor Papuc, secretar şef adjunct;

– Constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Jurisprudența recentă a Curții Constituționale a Republicii Moldova, susținută de dl. Dumitru Avornic, şef interimar al Direcției asistenţă juridică;

– Sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și/sau combaterea bolilor epidemice (cazul COVID-19), susținută de  dl. Gheorghe Reniţă, asistent judiciar.

Din partea Curţii Constituţionale a României, au fost susţinute următoarele prezentări:

– Drepturile fundamentale și ordonanțele de urgență în contextul pandemiei de COVID-19. Apariția paralelismelor legislative, ca urmare a exercitării în mod concurent a competențelor legislative ale Parlamentului și Guvernului, susținută de dna. Valentina Bărbățeanu, magistrat-asistent;

– Exigențe constituționale privind instituirea stării de alertă. Jurisprudența Curții Constituționale, susținută de dna. Patricia Marilena Ionea, magistrat-asistent.

Seminarul s-a bucurat de o largă participare din partea magistraţilor-asistenţi/asistenţilor judiciari, fiind discutate şi dezbătute problemele de drept care au format obiectul prezentărilor realizate.

Ambele părţi au apreciat utilitatea seminarului şi necesitatea continuării programului de colaborare început în luna septembrie 2020.

Textul comunicatului poate fi consultat si pe pagina oficială a Curții Constituționale a Republicii Moldova.