26 ianuarie 2023

Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE a primit, în data de 26 ianuarie 2023, vizita unui grup de elevi din clasele a XI-a ale Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, la invitația doamnei judecător Laura-Iuliana SCÂNTEI.

Domnul președinte s-a întâlnit cu tinerii, discuțiile purtându-se într-o atmosferă colocvială și în cadrul unui dialog interactiv. Domnul președinte Marian ENACHE a explicat evoluția legilor fundamentale ale statului român, respectiv Constituțiile din 1866, 1923 și 1991.

Domnul Marian ENACHE și doamna Laura-Iuliana SCÂNTEI au prezentat succint competențele Curții, rolul acesteia de garant și apărător al drepturilor și libertăților individuale. În continuare, s-au referit la organizarea puterilor în stat și la aplicarea principiului separației și colaborării acestora,  precum și la diferențele dintre atribuțiile instanțelor judecătorești și cele ale instanței constituționale.

În final, s-a subliniat faptul că Plenul Curții Constituționale a declarat anul 2023 Anul Centenarului Constituției României Întregite, moment crucial în istoria statului, care a contribuit la modernizarea României, și că acest an va fi marcat de Curte prin organizarea de acțiuni și dezbateri specifice momentului.

Elevii, care și-au declarat intenția de a fi viitori studenți la Drept, au primit Constituția României, cu îndemnul de a fi lecturată „pentru a-și cunoaște drepturile și a ști cum să și le exercite și să și le apere”.

Tinerii au vizitat sala de ședințe publice și sala de consiliu a Curții și s-au arătat interesați de activitatea instanței constituționale, de rolul și funcțiile acesteia în societatea românească.