9 februarie 2023

În data de 9 februarie 2023, președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, a primit vizita E.S. domnul Victor CHIRILĂ, ambasadorul Republicii Moldova la București.

La întrevedere au mai participat, din partea autorității române de jurisdicție constituțională, domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina Titirișcă, magistrat-asistent, doamna Mădălina Verman, consilier în cadrul Compartimentului Relații externe, relații cu presa și protocol, precum și doamna Roxana Samson, secretar II în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București.

Întrevederea a decurs într-o atmosferă deschisă și constructivă, în care președintele Curții Constituționale a evocat relațiile bilaterale speciale și privilegiate dintre România și Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, cele două părți au discutat despre evenimentele care vor fi organizate cu prilejul aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923, context în care președintele Curții Constituționale a României a precizat că anul 2023 a fost declarat, prin hotărârea Plenului, Anul Centenarului Constituției României Întregite.

Cele două părți au evocat relația deosebită de cooperare existentă între instanțele constituționale, sens în care a fost menționat schimbul constant de bune practici în materie constituțională între acestea, întâlnirile bilaterale, precum și editare în comun a unor lucrări științifice de specialitate.

De asemenea, domnul Marian Enache și-a manifestat dorința de a organiza, în contextul marcării Centenarului Constituției României Întregite, mai multe manifestări și dezbateri cu tematice circumscrise istoriei constituționale românești, împreună cu judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova.