Interviu acordat de către președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, cu ocazia Zilei Constituției României – 8 decembrie 2022

Președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, a acordat în data de 8 decembrie 2022 un interviu av. Alina Matei pentru JURIDICE.ro.

Cu prilejul aniversării celor 31 de ani de la aprobarea Constituției țării, domnul Marian ENACHE a subliniat faptul că Legea fundamentală este un document politico-juridic de importanță majoră pentru istoria poporului român, care, prin propria sa voință, a repudiat în timpul Revoluției din Decembrie 1989 vechiul regim politic și, prin noua Constituție, și-a constituit un nou stat și un nou sistem de drept potrivit aspirațiilor sale de libertate și demnitate compatibile cu valorile și principiile vieții politico-constituționale din lumea civilizată.

„Dată fiind importanța crucială a Constituției pentru organizarea politică și a celorlalte componente ale vieții sociale, acest Document al conștiinței și identității naționale, de cultură politică și juridică, trebuie să primească respectul necondiționat al cetățenilor. (…) A respecta Constituția înseamnă a avea sentimentul propriei Constituții, a înțelege că faci parte dintr-un popor și că a fi cetățeanul unui stat este un rang social, o demnitate, și nu o simplă apartenență formală juridică la un anumit stat, doar un simplu certificat de cetățenie. A respecta și apăra Constituția este expresia fidelității față de țară”, a afirmat președintele Curții Constituționale.

Interviul acordat de către președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE: AICI