19-21 februarie 2020

În perioada 19-21 februarie 2020, preşedintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ. dr. Valer Dorneanu și domnul Benke Károly, magistrat-asistent șef au participat la lucrările Conferinței Internaționale cu tema “Justiția constituțională și reacția societății: când soluțiile curților constituționale se află în dezacord cu opiniile majoritare din societate”, eveniment dedicat celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Cu acest prilej, în cadrul primei sesiuni, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ. dr. Valer Dorneanu a prezentat lucrarea cu tema Caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale a României pronunţate în cadrul atribuţiei sale de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională.

Manifestarea a fost urmată de întrevederea cu președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, domnul Vladimir Țurcan. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au apreciat nivelul foarte bun al relației bilaterale.

Cu această ocazie, au fost abordate aspecte ale cooperării dintre ambele autorități de jurisdicție constituțională, fiind discutate subiecte de actualitate privind  dialogul jurisprudențial constant existent între cele două instanțe de jurisdicție constituțională, efectele deciziilor, statutul judecătorului constituțional, transparența în activitate, deschiderea față de societatea civilă.

De asemenea, a fost susținută şi importanța unei strânse coordonări din perspectiva deținerii de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova a președinției Conferinței Curților Constituționale Europene.

Ambele părți au subliniat dorința de amplificare și consolidare a relațiilor bilaterale, de valorificare a potențialului de cooperare existent pentru intensificarea dialogului bilateral. În acest context, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu i-a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită în România, invitație care a fost acceptată.

De asemenea, această participare a marcat și întâlnirea cu președintele interimar al Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova, domnul Vladimir Timofti, la care au mai participat doamna Tamara Chișca – Doneva, președinte interimar al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, domnul Iurie Diaconu președinte interimar al Colegiului penal, doamna Eugenia Kistruga, adjunct al secretarului general şi doamna Diana Danilişin, şef al Direcţiei drepturile omului şi cooperare externă. Discuțiile purtate au atins teme de interes comun, precum: organizarea ambelor instanțe, numirea judecătorilor, admisibilitatea excepției de neconstituționalitate, controlul constituționalității legilor înainte de promulgare.