Mesajul Președintelui Curții Constituționale a României, domnul Marian ENACHE, cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei (ONU) – 3 mai

În fiecare an, de trei decenii, în data de 3 mai, se celebrează Ziua mondială a libertăţii presei, proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.
Această zi ne oferă prilejul de a marca, deopotrivă, importanța și aprecierea pentru munca profesioniștilor din mass-media, dar și reînnoirea angajamentului de a ne asigura că presa este și va rămâne independentă.
Libertatea presei este o valoare fundamentală și o garanție a democrației, a justiției, a libertății de exprimare și a respectării drepturilor omului.
În întreaga lume, este nevoie ca libertatea presei și, implicit, libertatea de informare și libertatea de exprimare să fie respectate, protejate, apărate și promovate. Atât jurnalismul independent, cât și continuarea demersurilor pentru combaterea cenzurii, dezinformării și a oricăror acțiuni de intimidare și de afectare a libertății presei sunt și trebuie să rămână obiective permanente ale comunității internaționale.
De asemenea, trebuie sprijinit și întărit rolul esențial al jurnaliștilor de a informa corect, obiectiv și în timp real societatea, prin asigurarea accesului la informație și o protecție mai bună a acestui drept.